Персийски бонбони с розова вода и кокос

Рецепта и начин на приготвяне на Персийски бонбони с розова вода и кокос.

Брой порции: 17-18

Трудност: 1

Персийски бонбони с розова вода и кокос

Продукти:

  • 200 г кристална захар
  • 200 мл вода
  • 60 г царевично нишесте
  • 200 мл студена вода
  • 1 с.л. Био розова вода
  • 1 с.л. краве масло
  • 1 с.л. пресен лимонов сок
  • 1/2 чаша пълномаслени кокосови стърготини
  • няколко орехови ядки за украса (леко запечени)

Начин на приготвяне:

Персийски бонбони с розова вода и кокос

Захарта и водата се слагат в съд на котлона, докато сместа заври. /Ползвайте съд с дебело дъно и незалепващо покритие, тъй като сместа е много гъста и има опасност да прегори./ Намалява се температурата и сиропът се вари, докато леко се сгъсти.

Нишестето се разтваря в останалата студена вода и хубаво се разбърква. Добавя се към врящия сироп и сместа се вари на тих огън около 20 минути, като се бърка непрекъснато.

Накрая се добавят лъжица масло, лъжица лимонов сок и лъжица розова вода и се бърка енергично, за около минута, две, докато сместа поеме ароматите и отново се сгъсти.

Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади, но не напълно, за да не стегне много и да не позволи да се оформят бонбоните и да полепне кокосът.

При работа, леко пари сместа, но пък лесно се оформят бонбоните.

Загребва се от сместа със супена лъжица, оформя се бонбон, овалва се в кокос и се притисква орехова ядка в средата.

Бонбоните се оставят хубаво да се охладят на стайна температура и са готови за консумация.

Персийски бонбони с розова вода и кокос

Персийски бонбони с розова вода и кокос


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments