Питка венец със спанак и сирене – красива и вкусна

Питка венец със спанак и сирене

Тази питка я правих няколко пъти под формата на дълъг хляб и от обикновено тесто, а вчера я направих под формата на венец от бутер тесто. Въодушевена съм както от вкуса, така и от външния вид. Опитайте, няма да съжалявате.

Необходими съставки:
750-800 гр. брашно
30 гр. прясна мая
1 яйце

10 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка захар
2 чаени лъжички сол

250 мл. мляко
200 мл. хладка вода

За плънката:
400-500 гр. почистен спанак
250 гр. сирене

1 белтък и сол на вкус
1 жълтък за намазване и сусамово семе

Приготвяне:
От горните съставки замесете тесто. Покрийте с кърпа и оставете за около 20-30 минути. Прехвърлете тестото върху набрашнена работна повърхност и с помощта на точилка, разточете кора, намажете я с мек маргарин и след това нарежете на няколко места като лъчи.

Свийте нарязаните парчета към средата и намажете всяка част с маргарин. Оставете в хладилник за около 10 минути.

За плънката: Бланширайте спанака, след това отцедете и го нарежете на ситно. Изстискайте го с ръце, за да се задържи възможно най-малко течност в него. Сложете в купа сиренето, след това добавете спанака, сол на вкус и белтъка. Разбъркайте.

Върнете тестото на набрашнената повърхност и оформете правоъгълна кора с дължина 70 см. Намажете я с мек маргарин, след което нанесете плънката равномерно. Навийте кората на руло и леко я притиснете с ръце.

Намажете формата с маргарин, след което сложете оформеното руло в кръг, съединете краищата и оформете венец. Покрийте с кърпа и оставете да престои около половин час.

Жълтъкът се разбърква с малко мляко и олио, след което намажете венеца с четка. С ножица разрежете на разстояние около 4 см. и дълбочина 1,5 см. Поръсете със сусамово семе и оставете за още 10 минути.

След това печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 35-40 минути, а при нужда и повече.

Печете питката малко по-дълго от обикновено и не трябва да стои във формата дълго след изпичането. След 5 минути извадете венеца върху хартия, за да не се създаде влага. Намажете с масло и оставете да изстине.

Сервирайте с кисело мляко, но може без нищо, превкусна е и така.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments