Питка „Слънчоглед“

Рецепта за много вкусна и ефектна питка във форма на слънчоглед. Питка „Слънчоглед“ – за празник и делник. Трябват ви 40 мин. за подготовка и 40 мин. за готвене.

Брой порции: 6

Трудност: 2

Питка
 © Рецептата е изпробвана в кухнята на сп.“Кулинарен журнал“

Продукти:

  • 1 пакетче суха мая
  • брашно за меко тесто + за украсата
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 50 г масло
  • 100 мл прясно мляко
  • 200 мл топла вода
  • 3 с. л. маково семе

Начин на приготвяне:

1. В тава се пресява 500 г брашно. Прибавят се сухата мая, захарта и солта. Разбърква се добре.

2. Прави се кладенче в средата и се добавя размекнатото масло. Сипват се и топлата вода и прясното мляко и се замесва тесто. Постепенно се добавя брашно, докато тестото спре да лепне и стане меко и еластично. Оставя се на топло да удвои обема си и се премесва наново.

3. Намаслява се тавичка за печене с диаметър 28 см. Тестото се разточва леко до нужния диаметър и се слага в тавичката. Оставя се да се надигне до средата на тавата, украсява се по желание и се пече.

4. Питата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около десет минути. Температурата се намалява на 180 градуса и питката се пече около 20-30 минути отгоре и отдолу едновременно.

Ако започне леко да потъмнява, се покрива с фолио, за да не изгори. Проверява се за готовност с клечка за зъби. Щом се извади от фурната, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

На украсата:

1. За украса се прави тесто от една чаена чаша вода и толкова брашно, колкото да се оформи твърдо и гладко тесто.

2. Тестото се разточва на кора. С нож се изрязва кръг за питата на слънчогледа и листенца. Всяко едно, преди да се сложи на питката, съвсем малко се намокря с пръсти с вода, колкото да залепне.

3. С топченца от тесто се очертава центъра на цветето. Вътрешността му се навлажнява и се поръсва с маково семе. Отгоре със сладкарски бои и четка листата се оцветяват леко.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments