Повелителят на смеха Христо Гърбов празнува рожден ден

Едва ли има човек, който може да остане равнодушен пред актьорската игра на Христо Гърбов. Един от най-известните ни и любими съвременни комици твърди, че може да разсмее и разплаче публиката с една и съща роля. И го прави – много пъти! Днес той празнува рожден ден. Роден е на 23 септември 1957 г. във Варна

Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов” в класа на проф.Елка Михайлова през 1983 г., разказва kmeta.bg

Има над 25 роли в киното, като 10 от тях са главни. През 1980 г. играе главната роля (Сирачко) във филма на Огнян Гелинов”Леталото”,сценарий Боян Папазов. През 1992 г. за ролята на скулптора във филма”Тишина” със сценарий и режисура на Димитър Петков печели наградата на София за кино. За същата роля е номиниран и за наградата на Съюза на филмовите дейци в раздел ”главна мъжка роля”.

Играл е в Драматичен театър”Иван Димов”, гр.Хасково, в Ловешкия Драматичен театър и експерименталната студия на Иван Станев, а през 1987 г. печели конкурс за актьор в трупата на Държавния Сатиричен театър, където е на щатен трудов договор до октомври 1999 г. В момента е на свободна практика.

Има над 40 роли в театъра. По-известните от тях са Араламби в ”Суматоха”от Й.Радичков; Труфалдино в “Слуга на двама господари”от К.Голдони; Сирано в ”Сирано дьо Бержерак” от Е.Ростан; Ромео в “Ромео и Жулиета” по У.Шекспир, сценична версия на Ст. Москов; Макс и Ричард в “Любовникът” от Х.Пинтър ; Нервният в “А на заранта те се събудиха” от В.Шукшин; Жевакин в “Женитба” от Гогол; Гари Льожен в “Още веднъж отзад” от М.Фрейн; Пиер Миняр във “Вечеря за тъпаци” от Ф.Вебер; Лепорело в “Комедия на слугите”, драматургичен колаж на Ст.Москов; Иван Антонов в “Римска баня” от Ст.Стратиев.

През 2000 г. получава награда “Аскеер” за главна мъжка роля за ролята на Гари Льожен в “Още веднъж отзад”.

Играл е в известни български игрални филми като „Аритмия“, „Рапсодия в бяло“, „Хълмът на боровинките“, „Пътуване към Йерусалим“. Участва в шоуто „Улицата“ на Теди Москов, както и в забавните предавания „Велика България“ и „Комиците“.

Женен е за режисьорката Иглика Трифонова.

Честит празник!


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments