Подложени сте на непрекъснат стрес? Ето какви са последствията за здравето ви

Коварността на хроничния стрес се крие във факта, че човешкото здраве бавно и неусетно се подкопава. Ако не бъдат взети мерки навреме, косата, зъбите, зрението, кожата и други могат да страдат. Когнитивните способности се влошават, могат да се развият различни заболявания.

Симптоми на постоянен стрес

 1. Кошмарни сънища

Ако през нощта сте сънували починал роднина или ако сте преследвани от видения да падате от височини, не бива да ги интерпретирате буквално.

Този дълбоко задвижван стрес ни кара да изпитваме катастрофални събития отново и отново насън. Ако имате подобни сънища е дошло време да си уредите поне кратка почивка.

 1. Чести настинки

Стресът на съвременния човек като цяло не е свързан с заплаха за живота (няма нищо особено опасно в задръстванията и по време на работа в офиса). Тялото обаче реагира на стреса по същия начин, както в праисторическите времена – чрез „освобождаване“ на хормоните на адреналин и кортизол в кръвта.

При лечението на алергии се използват значителни дози кортизол: кортизолът „деактивира“ реакцията на имунната система и по този начин облекчава дразненето. Оказва се, че имунитетът е изключен и хроничният стрес принуждава тялото да отделя голямо количество кортизол отново и отново.

Изглежда стресът ни контролира, когато дланите ни изстинат и сърдечният ни пулс се ускори. Но всъщност ние сами управляваме стреса, създаваме го от нулата – с една мисъл можем да стартираме нежелан механизъм, когато започнем да се изнервяме заради глупости.

 1. Косопад

Това явление, разбира се, може да се дължи на околната среда или неподходящ шампоан. Но косата се нуждае от правилно хранене и спокойствие. Ако тези условия не са изпълнени, значителна част от косата ви може да остане върху гребена.

 1. Разсеяност и неудобство

Стресовата ситуация се отразява негативно на когнитивните способности, паметта, речта, двигателните умения на хората дори със силни нерви. Банковите карти се губят и на неочаквани места паролата от компютъра се забравя, сякаш паметта ви си  играе с вас.

Ако подобни „симптоми“ са станали обичайни, тогава е време да „направите пауза“. След добра почивка всички умения и способности ще бъдат възстановени.

 1. Наддаване на тегло

Тортата е прекрасен антидепресант. Шоколадът ще повдигне настроението. И тогава неочаквано заявявате, че в областта на талията се е образувал допълнителен слой. Защо искате сладкиши и тлъсти неща в моменти на стрес? Това работи по следния начин: в определена ситуация стресовите хормони активират реакцията „бий се или бягай“ и мозъкът започва да се подготвя за факта, че може би ще е необходимо голямо количество енергия, а висококалоричната сладка храна действа като източник на такава допълнителна енергия.

 1. Чревни проблеми

Стресът е лош за храносмилателната система. В такива моменти кръвта се влива в жизненоважни органи, за да се гарантира работата им. В критични ситуации тези органи са дихателната система, сърцето и мозъкът. Пренаселеният стомах и черва в тази ситуация е пречка за битка или бягане.

Ако от известно време червата „се държат зле“, въпреки че диетата ви не се е променила драстично, има смисъл да мислите за стреса като причина за разстройството и на първо място да преминете към лека храна.

 1. Често чесане

Когато човек периодично надраска веждите или друга зона на лицето си или почувства, че насекомото е кацнало на ръката му и иска да го изгони, това може да е психосоматична проява на стрес.

 1. Често посещение при зъболекар

Скърцането със зъбите по време на сън и навикът да стискате зъби може да се появи при стрес. И дори кариесът на зъбите може да бъде свързан с преживяване на стрес, защото в такива моменти съдържанието на имуноглобулин в слюнката и други защитни фактори, които неутрализират бактериите, се променят.

 1. Бавно възстановяване от настинки

Стресът отслабва имунната защита и причинява редица възпалителни процеси. Тялото става уязвимо към вируси в това състояние.

 1. Дерматологични обриви

Стресът се отразява негативно на здравето на кожата, провокира акне и други обриви. Една от причините за появата на акне е излишъкът от кортизол, който активира мастните жлези на кожата. Стресът е свързан със следните дерматологични заболявания: псориазис и розацея.

 1. Продължително зарастване на рани.

При стрес механичното увреждане на кожата с лекува по-дълго. Причината за това е липсата на влага в повърхността на кожата, което усложнява заздравяването на тъканите.

 1. Затруднено дишане

Специалистите свързват хроничния стрес с астма и други респираторни патологии.

 1. Патология на зрението

Усещане за парене в очите или рязко замъглено зрение не винаги означава наличието на офталмологично заболяване, но може да е симптом на продължителен стрес. Стресовата реакция провокира нарушения в кръвообращението: притокът на кръв към кожата, очите и мозъка отслабва. Стресът може да причини потрепване на клепачите и разширени зеници.

Не позволявайте на стреса да ви овладее толкова много, че да предизвика патологични състояния. Погрижете се за здравето си, отпуснете се повече и слушайте симптомите на собственото си тяло. Винаги сигнализира, ако нещо не е наред.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments