Пожълтяване на лука – правилните грижи ще предотвратят проблема

Пожълтяване на лука – причини и решение на проблема

Незаменимо растение във всяка градина е, разбира се, лукът. Използва се в различни рецепти и за укрепване на имунитета. Но какво да направите, ако зеленият лук пожълтява?

Жълтите листа могат да се появят поради много причини, например, горещо време, лошо подхранване или вредители. За да разберете как да се справите с пожълтяването, трябва да разберете причината за появата.

Недостатъчно поливане
Най-честата причина за жълтите листа е недостатъчното поливане. В горещо слънчево време лукът се нуждае от влага и е необходимо да се полива редовно. Дстатъчно е да го поливате два пъти седмично.

Излишна влага
Втората причина за пожълтяване на лука е излишната влага. Ако лукът се полива много често, тогава той започва да гние и по този начин листата пожълтяват. Ако вали навън, не поливайте лука отново. След хубав дъжд лукът е абсорбирал достатъчно влага и допълнителното поливане може да доведе до загиване на растението.

Торене
Лошото подхранване влияе не само на пожълтяването, но и на качеството на лука. Това растение изисква достатъчно количество азот, който се намира в много торове. Отличен тор за лука е птичият тор. Той съдържа всички необходими витамини и минерали за лука.

Вредители
Почти всяко растение е изложено на вредители. Можете да използвате народни средства.

Необходими съставки:
1 супена лъжица пепел
1 супена лъжица червен пипер
1 супена лъжица тютюневи листа

Тази смес ще помогне да се отървете от луковите мухи и други вредители, както и да предотвратите появата на жълти листа.

Ако не искате лукът ви да пожълтее, направете всички манипулации правилно. Можете предварително да обработите повърхността на земята с тютюнев прах или чеснова тинктура. Това ще помогне да отървете вашите растения от вредители и да отгледате качествена култура.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments