Ползите от яйцата за здравето на сърдечно-съдовата система

Ползите от яйцата за здравето

Много хора смятат, че яйцата са опасен продукт поради съдържанието на холестерол. А високият холестерол е потенциална заплаха за инсулт. Учените доказаха, че, напротив, яйцето предотвратява инсулта.

Добро здраве с помощта на яйцата
Профилактиката на инсулта включва много методи и средства, които понижават високото кръвно налягане. Важен фактор за превенцията на това опасно заболяване е здравословната диета, елиминирането на храни, които увеличават вероятността и дори правят инсулта неизбежен. Ползите от яйцата много често се поставят под въпрос.

Широко разпространено е мнението, че яйцата са вредни, защото повишават нивото на „лошия“ холестерол. Скорошните проучвания обаче показват, че само едно яйце на ден помага да се избегнат нарушения в сърдечно-съдовата система.

Някои учени твърдят, че тъй като жълтъкът съдържа много холестерол, яйцата са нездравословна храна, особено за хората, изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Да, яйцата наистина съдържат холестерол, но в същото време яйцето е отличен източник на вещества, необходими за организма. Те включват протеини, витамини, фосфолипиди, каротеноиди. Ползите от яйцата са очевидни!

Последните проучвания доказват, че яйцата не допринасят за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Според друго проучване, диета с голям брой яйца, до 12 броя на седмица, не допринася за значително увеличаване на риска от инсулт. Китайските учени установили точно обратното – яйцата са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система.

Сред сърдечно-съдовите заболявания най-често се наблюдават инсулт и коронарна болест на сърцето. Тези цифри насърчават изследователите да провеждат нови изследвания за ролята на яйцата за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Как едно яйце ви спасява от инсулт: мнението на китайските учени
В тази връзка бяха анализирани данните на “China Kadoorie Biobank”, която провежда продължителни проучвания за влиянието на генетичните и екологичните фактори върху развитието на хронични заболявания сред китайското население. В това проучване професор Лий и неговият екип анализирали здравните данни на повече от 400 хиляди възрастни, които доброволно а се съгласили да участват в експеримента.

Никой от тях не е страдал от рак, диабет и сърдечнио-съдови заболявания в началото на изследването. Също така участниците в експеримента съобщават колко често и по колко яйца консумират.

Наблюдението на участниците в експеримента се извършва в продължение на 9 години. През това време почти 84 хиляди участници са диагностицирани със сърдечно-съдови заболявания. Около 10 хиляди души починали заради заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

В резултат на анализа на данните, получени от китайските учени, било установено, че при тези, които консумират 1 яйце на ден, рискът от хеморагичен инсулт е намален с 25%, а вероятността от смърт в случай на същата диагноза е намалена с приблизително 30%. Рискът от смърт поради сърдечно-съдови заболявания е намален с 18%.

Едно яйце дневно намалява риска от коронарна болест на сърцето с повече от 10%. Установени са ползите от яйцата при умерена консумация (1 яйце на ден) за намаляване на честотата на инфарктите. Китайските учени обаче отбелязват, че изследването е извършено само въз основа на данни, получени в резултат на наблюдение. Според тях, би било неразумно да се правят общи изводи за връзката между консумацията на яйца и намаления риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Големият брой участници в експеримента, както и отчитането на фактори, които влияят върху резултатите от изследването, значително увеличават надеждността на направените заключения.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments