Почитаме Света Олга

На 11 юли  почитаме паметта на Света равноапостолна княгиня Олга.

Тя успява да покръсти и да превърне руския народ в християнски.

Света равноапостолна княгиня Олга е изключително интересна личност. Рожденото й име било Елена. Все още изследователите на Света Олга са разделени на две мнения – според едните, тя е родена на север, според други е българка.

Опитвайки се да докаже, че Света Олга е българка, писателят акад. Миладин Апостолов е изложил факти и доказателства, че младата Елена е родена в Плиска и е племенница на цар Симеон Велики, съответно внучка на цар Борис – Михаил покръстител.

Тя става съпруга на младия киевски владетел Игор, който не бил християнин.

Откърмена от ранно детство в устоите на православното християнство, младата Елена успява да покръсти не само своя съпруг, но и целия народ на Киевска Русия.

Тя приема името Олга. Олга от старо-руското (с татарски корени) име Ал’га „огнена“, с времето видоизменено на Ольга, а там от скандинавски „света, свещена“.

Днес в Русия почитта към Света Олга е изключително голяма. Тя е майка на княз Светослав, баба на Свети княз Владимир (почитаме го на 15 юли) и прабаба на младите светци Борис и Глеб (24 юли).

Имен ден празнуват Олга, Оля, Олена, Олег.

На 11 юли почитаме и Света Евфимия Всехвална.

Не е имен ден. Паметта на Света Евфимия Всехвална почитаме на 16 септември, когато приела мъченическа смърт.

На 11 юли отдаваме почит към нейните мощи, които извършиха едно важно и историческо чудо. В Халкидон провеждали ІV вселенски събор.

Едни срещу други се изправили християни и еретици. Християните казвали, че Иисус Христос имал двойна природа – Божествена и човешка.

Еретиците казвали, че той има само една природа – Божествена. За да прекратят спора, цариградският патриарх Анатолий предложил да използват мощите на Света Евфимия Всехвална. Еретиците написали на папирус своето твърдение, че Иисус има само Божествена природа.

Християните написали, че Иисус има Божествена и човешка природа.

Поставили папирусите в раката с мощите на Света Евфимия Всехвална. Затворили капака и го запечатали с царски печат. Цели 3 дни прекарали в пост и молитва. Когато отворили капака, отговорът на тяхното питане бил красноречив.

Папирусът на християните се намирал в дясната ръка на Света Евфимия Всехвална. Папирусът на еретиците – под нейните нозе.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments