Почитаме Свети Мина – покровител на семейството

Православните християни почитат паметта на Свети Великомъченик Мина, считан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните 

Светецът помага на бездетните съпрузи да се сдобият с наследник. Войниците също очакват благодатна закрила, защото в първите векове на Християнството самият светец е бил прочут и смел воин.

Свети Мина напуснал военната служба и се оттеглил в гората. Веднъж в града било устроено шумно тържество в чест на езическите божества. Отшелникът Мина, който изповядвал християнската вяра, слязъл в града и започнал да разобличава самозабравилите се езичници. В отговор бил арестуван и посечен заради вярата си. Останките на светеца били пренесени в родния му град Александрия, където вярващите ги погребали с почести. На мястото била построена църква, посветена на мъченика, в която ставали многобройни чудеса.

На този ден Църквата ни почита и светците Виктор и Викентий. В народния календар денят бележи средата на т.нар. вълчи празници – времето от Архангеловден до Коледни заговезни. В миналото в този период хората спазвали различни забрани, за да не слизат вълците близо до селището и да не нападат стадата им.

Над 1 400 празнуват имен ден в Русе 

Справката в отдел „Гражданско състояние” сочи, че на територията на община Русе живеят 104 мъже, наречени Минчо; Мина се казват 41 дами; Минка – 181 жени, Виктория – 648 и 534 русенци, наречени Виктор. Да им е живо и здраво името!

От 11 ноември започват „Вълчите празници“

Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи. Според поверията страховитата Мрата започвала да върлува от 11 ноември. След тази дата хората избягвали да излизат по късна доба.

В началото на ноември изтичали последните дни, през които прадедите ни си позволявали да се разхождат късно вечер, да играят хоро по тъмно и да се срещат с любимите си след залеза на слънцето.

По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments