От 0 коментара • 0/5

Вижте как да приготвите класическата торта Павлова с много свежи плодове. Рецептата е на Валентина Гаспарян-Донева.

Брой порции: 8-10

Трудност: 2

По рецепта на Валя: Торта Павлова с много плодове

„За ралика от други легендарни торти, тази се приготвя много лесно. Достатъчно е да спазим няколко основни правила“.

 

Необходими продукти за украса:

  • 380 гр. ягоди 
  • 100 гр. боровинки

За основата:

  • 4 белтъка + щипка сол
  • 250 г. захар
  • 1 1/2 суп. л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. лимонов сок

За ягодовия крем:

  • 120 г. ягоди
  • 1 суп. л. захар
  • 1 ч.л. лимон сок

За млечния крем: 

  • 250 мл. течна животинска сметана с 35% масленост
  • 2 суп. л. пудра захар

 

 

Съвет: За да сте сигрни, че нито по бъркалките, нито по купата има мазнина, напоете кърпа с оцет и ги изтрийте добре. Това ще гарантира доброто разбиване на белтъците

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и отцедете много добре плодовете. Сложете ги върху кърпа, за да изсъхнат напълно.
  2. Разбийте първо белтъците с щипка сол на ниска скорост на миксера, докато се получи пяна. 
  3. След това постепенно се добавя захарта към разпенените белтъци. Постепенно увеличавайте скоростта на миксера
  4. Разбиват се белтъците до получаване на твърди върхове.
  5. Добавете нишестето и лимоновия сок към белтъците и разбийте още за 1 минута.
  6. Върху хартия за печене очертайте кръг с диаметър около 20 см
  7. Разпределете част от сместа върху кръгчето. Ако имате сладкарски пош, шприцовайте останалата смес с негова помощ. Оформете борд по края на кръга, а след това оформете и розички.
  8. Има два начина за „изпичане“ на блата на торта Павлова. Единият е на 150 градуса за 45 минути. В този случай тортата ще стане с по-кремав цвят заради запичането
  9. Другият вариант е да сложите блата на 170 градуса за 4 минути, след това намаляте до 100-110 градуса за още 2 часа. В този случай ще остане чисто бяла
  10. Пригответе крема като сложите нарязаните ягоди със захарта и лимоновия сок и намачкайте. Оставете на огъня за кратко, колкото да се разтопи захарта. Прехвърлете соса в купа и оставете добре да се охлади в хладилника.
  11. Пригответе другия крем като разбиете добре охладената течна животинска сметана. Първо на по-кратка скорост, като постепенно увеличавате. Добавете пудрата захар и продължете да разбивате, докато се сгъсти. 
  12. Разбитият крем пренесете в средата на добре изстиналия блат
  13. Поръсете леко с изстиналия ягодов сос, а след това декорирайте с ягодите и боровинките.