Правила за измерване на кръвното налягане

Кръвното налягане е налягането, упражнявано от кръвта върху съдовите стени. Този индикатор се състои от две стойности – систолично (горно) и диастолично (долно) налягане

В първия случай нивото на натиск върху съдовата стена се измерва, когато сърцето се свие, във втория случай налягането се определя, когато сърцето е в отпуснато състояние, когато аортната клапа е затворена. Горното налягане се определя от сърдечния пулс, а по-ниското – от съдовия тонус. Нормата е 140/90, ако числата са по-високи – това показва хипертония, усложнение на която може да бъде инфаркт или инсулт.

Правила за измерване на кръвното налягане

  1. Преди да измерите налягането, трябва да заемете удобна поза, отпуснете се, огънете ръката си и я поставете върху равна повърхност (маса), така че да е на нивото на гърдите. Маншетът трябва да се сложи на няколко сантиметра над сгъвката. Всяко вълнение повишава налягането, следователно е необходимо да се измерва в спокойно състояние.
  2. Ръката трябва да се освободи от дрехите, ако маншетът първо натисне върху дрехите, а след това върху съдовете, това ще увеличи показателите. И колкото по-дебели са дрехите, толкова по-високо е налягането.
  3. Ако заемете грешна позиция, в която мускулите ще бъдат напрегнати, индикаторите ще бъдат погрешни. Забранява се кръстосването на краката и ръцете, а също и допускането на притискане на крайниците.
  4. Трябва да измервате налягането в топла стая, защото студеният въздух повишава показателите.
  5. Преди това пикочният мехур трябва да се изпразни, защото докато задържат урината, мускулите стават напрегнати и налягането се повишава.
  6. Процедурата трябва да се извърши в условия на пълна тишина, тъй като разговорът провокира мускулно напрежение.

Ако имате високо кръвно налягане, трябва незабавно да вземете лекарства за понижаване и да се обадите на лекар.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments