Правилно прищипване на петунията за обилен цъфтеж

Правилно прищипване на петунията за буен цъфтеж

Петунията е едногодишно цвете, любимо на много градинари. Краси градината от пролетта до есента. Харесва ми това, че петунията цъфти великолепно и дълго време, но за това е необходима правилна грижа. Важно е правилно да прищипвате петунията за обилен цъфтеж. Именно в това се крие основната тайна на великолепния цъфтеж на петуниите.

Не забравяйте своевременно да прищипвате и отстранявате излишните издънки. Ако не направите това, ще съсипете външния й вид.

Правилно прищипване на петунията за обилен цъфтеж
Започнете да прищипвате петунията, когато започне бързо да расте нагоре. Пребройте 3-5 листа отдолу нагоре и прищипете с пръсти – точката на растеж на петунията. Сега цъфтежът на храста ще се забави малко, но след това ще започне бързият растеж на страничните издънки. В резултат на това петунията ще даде големи и повече пъпки. След месец трябва отново да прищипете петунията.

Няма нищо сложно, но има няколко важни момента. По-добре да го направите по-рано, отколкото да закъснеете.

Не прищипвайте прекалено много, оставете 5-6 листа и отстранете издънката над тях.

Изпълнявайте процедурата няколко пъти месечно и тогава ще имате буйни петунии.

Отстранените издънки поставете в буркан с вода и изчакайте, докато пуснат корени и ги засадете. Преди да засадите растението в съд с пръст, отрежете всички листа, оставяйки само няколко от най-горните.

Своевременно премахвайте всички избледнели и увехнали цветове. Това ще допринесе за формирането на чисто нови пъпки. Освен това, прецъфтелите цветове развалят външния вид на петунията.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments