Празниците оказват благотворно влияние върху здравето ни

Най- празничния сезон е най-прекрасното време на годината. Дава ви извинение да прекарате време с приятелите и семейството си, това означава подаръци в изобилие, има тонове вкусни лакомства и, ако имате късмет, има добавеният бонус от почивка от работата. Но знаете ли, че е научно доказано, че празниците са полезни за вашето здраве?

  1. Поставянето на коледни украси повишава настроението ви.

Колкото по-рано украсите коледното си дърво, толкова повече ще са ползите за вашето здраве по време на празниците. Коледната украса ще прибави от хормона допамин, който ви кара да се чувствате добре. Както психоаналитикът Стив Маккъун каза, самият акт на украсяване на дома за Коледа може да ви направи като малко дете, да предизвика щастливи спомени от детството (т.е. преди да се наложи да се справите с целия стрес от това да сте възрастен).

  1. Купуването на подаръци намалява кръвното ви налягане.

В проучване от 2017 г. изследователите откриха, че хората, решили да харчат пари за други, отчитат по-високи нива на щастие. А проучване от 2016 г., публикувано в Health Psychology, идентифицира още една полза за празника за здравето, която идва от харченето на пари за други: понижаване на кръвното налягане. Затова не се страхувайте да бъдете щедри през този сезон – ако не към другите, то за вашето физическо и психическо здраве! Да, даването на подаръци всъщност може да е едно от най-егоистичните неща, които можете да направите тази Коледа.

  1. Получаването на определени подаръци също ви прави по-щастливи

Страхотно е да давате подаръци, но и получаването им може да бъде доста добро, особено ако подаръкът е преживяване. По време на презентация в Годишната конвенция на Обществото за личностна и социална психология през 2014 г. изследователите Синди Чан и Каси Моглинер разкриха, че подходящите подаръци укрепват връзките повече от материалните дарове, независимо дали опитът е споделен с даряващия. Тъй като проучване от 2017 г., публикувано в „  Лични взаимоотношения“, установи, че силните приятелства са особено ползотворни за здравето и щастието с напредването на възрастта, получаването на правилните подаръци по време на празниците може би е просто ключът за дълъг щастлив живот.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments