Празнична пита

Как да си приготвите Празнична пита. Продукти и начин на приготвяне на Празнична пита от Д-р Любомира Гаджелова.

Празнична пита
 © Д-р Любомира Гаджелова

Продукти:

  • 500 брашно + 50-100 гр за месене и разточване
  • 3 яйца – единият жълтък е за намазване
  • 2 с.л олио
  • 1 с.л. захар /мед/
  • 1/2 с.л. оцет /лимонов сок/
  • 1/2 ч.л. сол
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 100 гр разтопено краве масло
  • 20 гр прясна мая или 7 гр суха
  • За намазване:
  • 1 жълтък
  • 2 с.л. прясно мляко
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтворете маята и захарта в 100 мл топло мляко, покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.

В купа пресейте брашното и солта.

Направете в средата кладенче и прибавете в него разбитите яйца, останалото топло мляко, олиото, оцета и втасалата мая.

Замесете тесто докато започне да се отделя от стените на купата..

Извадете, поставете на леко набрашнена повърхност и месете до получаване на меко, еластично тесто – 10 минути.

Поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.

Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнена повърхност, разделете на топчици,оформете ги по ваше желание.

Загрейте фурната до 180 градуса.

Намазнете тава с диаметър 28 см.

Подредете готовите топки от тестото.

Покрийте с кърпа и оставете погачата да втаса на топло 30-40 минути.

Намажете с разбития в 2 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете със сусам.

Печете погачата 20-30 минути, като можете да намалите температурата на печене до 160 градуса.

Готовата погача намажете с масло, покрийте с кърпа и оставете така 10-15 минути.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments