Пралини – история и как да ги приготвим

Традиционно пралините се приготвят от карамелизирана захар с добавка на ядки като бадемите например. Този сладък продукт на сладкарството се използва за различни цели – за украса на сладкиши и торти, както и за пълнежи.

В различните части на света правили се приготвят по различен начин – белгийски пралини например са шоколадови бонбони с мек пълнеж.

Американските пралини се правят със захар, царевичен сироп, мляко, масло и пекан (вид американски орех). Това е сладко изкушение, което има дълга история и невероятен вкус.

Произходът на пралините може да се проследи до 17 век. Вярва се, че този шедьовър на сладкарското изкуство е създаден от шеф-готвача Клемен Ласан, докато е работел Сесар дьо Шосел. Оригиналните пралини са били с бадеми, а не с пекани и карамелизирано покритие.

Пралини - история и как да ги приготвим

През вековете пралините се видоизменят и днес, като чуем думата, си представяме нещо доста по-различно. Днес на много места във Франция и Белгия можем да намерим пралини – бонбони, съдържащи какао и смлени ядки.

В Ню Орлиънс обаче те все още се приготвят по оригиналната рецепта, пренесени там от френски монахини, изпратени да обучават младите южнячки.

Съставки за пралини

Бяла и кафява захар – най-добрата. Ако използваме само кафява захар, ще получим зърнеста текстура. Когато използваме бяла захар, трябва да добавим и сода за хляб, за да се карамелизира добре, но ароматът няма да е същият. Комбинацията от двете е най-добрата – получавате онзи класически аромат на кафява захар, но с гладка текстура.

Сметана за разбиване – тук можете да използвате произволен брой опции. Мляко и сметана, само сметана, само бито мляко, каквото ви харесва. Сметаната придава допълнителна кремообразност и страхотен аромат на крема.

Масло – добавя напълно необходим аромат. Освен това предпазва пралините от това да станат твърди след няколко дни.

Сода за хляб – не е задължителна, но подсилва вкуса на кафявата захар и вкус.

Пекани – абсолютно е необходимо.

Пралини - история и как да ги приготвим

Снимка: Йоана

Сол – за аромат – никога не подценявайте силата на малкото количество сол.

Екстракт от ванилия – също за аромат.

Как да направим пралини

1. На първо място, пригответе пергаментова хартия и имайте под ръка една супена лъжица. След като сместа е готова, тя може да се втвърди бързо.

2. Сложете всички в огнеупорен съд с изключение на пеканите, солта и екстракта от ванилия. Загрейте всичко на средна температура, като разбърквате редовно. Съставките за пралините ще се стопят и след известно време ще започнат да врят.

3. Когато настъпи този момент, трябва да бъркате непрекъснато, докато не достигне 230 градуса (проверете с термометър).

4. След като е достигната правилната температура, махнете от котлона и добавете пеканите и екстракта от ванилия. Разбъркайте енергично с гумена шпатула за около 3 минути. Сместа ще започне да се сгъстява и колкото по-дълго я разбърквате, толкова по-гъста ще става. От гъстотата зависи и твърдостта, т.е. колкото е по-гъста сместа, толкова по-твърди ще са пралините.

5. Накрая използвайте лъжицата, за да „изсипвате“ и оформяте вашите пралини върху пергаментовата хартия. Оставете да изстинат. За нормално твърди пралини трябва да пресотят около час. Ако искате по-твърди, тогава може да ги оставите и цяла нощ. Може да използвате и формички.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments