Приготвяне на сладко – основни грешки, които се допускат

Приготвяне на сладко – основни грешки

Всяка домакиня може да приготвя сладко. Всяка има свои рецепти и тайни, които е наследила от бабите си. Понякога не се получава желания резултат. Затова трябва да знаете основните правила за приготвяне на сладко, за да избегнете грешки и да получите вкусно сладко за зимата.

Нискокачествени и гнили плодове
Такива продукти съдържат петна от гниене или плесен, дори и да са много малки. Те принадлежат към групата на токсичните канцерогени. Ето защо, за да получите качествени и здравословни конфитюри, плодовете трябва да са пресни и здрави.

Правилно приготвяне
За да направите сладко,тавата трябва да е емайлирана или стоманена с по-голям диаметър. В такъв съд сладкото се разбърква добре, приготвя се бързо и ако искате да получите гъста консистенция, бързо се изпарява и сгъстява. Не използвайте алуминиев съд, под действието на киселините в плодовете протича процес на окисляване с алуминия.

Други миризми
За да не попие сладкото други миризми, приготвяйте само един вид сладко за деня.

Сладко “5 минути”
Когато варите сладкото, витамин С веднага се унищожава, така че бързото приготвяне е за предпочитане. Можете да сварите за кратко сладкото от ягоди, къпини, малини, а всички останали плодове се сваряват на 2-3 етапа.

Грешка в консервирането
Много домакини смятат, че сладкото трябва да се излива в буркани веднага след приготвянето, горещо. Това е голяма грешка. За да може сладкото да е с добро качество, гъсто, да не е люспесто и плодовете да се разпределят равномерно в буркана, първо трябва да се охлади и след това да се прехвърли в буркани.

Мръсни буркани
Бурканите трябва да са стерилизирани и напълно сухи. Капка вода може да съсипе сладкото.

Готовност на сладкото
Първият признак за готовност е пяна в центъра на сладкото, прозрачен сироп, плодовете не изплуват.

Вторият признак за готовност – капката сироп не се разтича по чинията.

Плодовете не пускат сок
Това е много рядко, защото покритите със захар плодове веднага отделят сок. Но, ако това се случи, внимателно разбъркайте плодовете или загрейте на слаб огън, така че захарта да започне да се топи.

Течно сладко
Излишният сироп може да се изцеди в буркан. Сладкото от ябълки и круши трябва да се готви на няколко стъпки, за да се свари добре. За да запазите формата на горските плодове, трябва да изцедите сиропа и да го сварите до желаната консистенция. След това сложете горските плодове в него и доварете сладкото.

Недостатъчен сироп
Сиропът е смес от вода и захар. Първо сварете сиропа, а след това го изсипете върху плодовете. Това трябва да се направи, ако плодовете съдържат малко сок.

Горчиво сладко
За да избегнете горчивината на сладкото, добавете шепа червено френско грозде и отново сварете сладкото с него. Или добавете обелени цели моркови в съда със сладкото, а в края на готвенето ги извадете.

Мухъл в сладкото
Мухълът се отстранява с шпатула или лъжица и се покрива чист капак. Съхранявайте това сладко в хладилника.

Сладкото е ферментирало
Не е нужно да правите нищо, камо ли да поставяте допълнително захар и ще загубите времето си. Това сладко не може да се използва.

Възползвайте се от тези прости съвети и винаги ще се наслаждавате на вкусно и висококачествено сладко.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments