Притча за това как да изберем мъжа до себе си

Всяка дама се вълнува от това какъв ще бъде мъжът на нейния живот, дали ще го разпознае. Съдбата винаги ни дава ясни и точни знаци. Днес в рубриката ни „Притчи и мъдрости“ споделяме една поучителна история за една принцеса и нейния избор за жених.

В едно кралство, кралят обявил, че ще даде дъщеря си на този, който я обича най-силно и до края на живота си. В уречения ден и час, стотици кандидат женихи се струпали в двореца, за да спечелят сърцето на принцесата.

Тя от своя страна гледала към пищно облечените кандидати замислено, дълго разговаряла със своя учител и накрая казала:

– Днес няма да разговарям с кандидатите. Разделете ги на групи и нека първата група дойде утре вечер. През деня ще има уроци с моя учител.

– Но, дъще, ти вече изучи? – казал кралят.

– Никога не е късно човек да учи. – отговорила принцесата.

Домът на учителя се намирал на пътя, който водел към двореца. Принцесата се облякла като бедно момиче и взела една кошница цветя със себе си. В този момент минал първият от кандидатите.

– Купете си цветя, млади човече. – казала принцесата.

– Махни се от пътя ми, беднячке! – извикал благородникът. Така направили и всички останали кандидати за женихи. Вечерта, както и на следващите дни, принцесата прогонила всички тях, които дошли да ѝ искат ръката. Само един рицар липсвал, но той се появил с нея.

– Дъще, защо гониш всички кандидати? – попитал кралят.

– Моят учител ми каза как да си избера мъж: „Любовта ще продължи до края на живота ви, ако някой те обича, когато си облечена и в дрипи.“

– Аз всеки ден се преобличах в дрипи и стоях на пътя, където минават благородници. Само един младеж спря, купи си цветя и ми каза, че съм красива. – казала принцесата, а до нея седял въпросният младеж.

По материали от elklub.ru/schaste-v-tvoih-rukah.


Източник: az-jenata.bg

Powered by Facebook Comments