Продават Чайката на Брежнев за 120 000 евро

Уникални ретро автомобили от СССР често се срещат за продажба не само в Русия, но и в бившите съветски републики, както и в доста европейски държави.

Този екземпляр, който си търси нов собственик в германския град Хайлброн, обаче няма аналози в световен мащаб и наистина е музеен експонат. Работата е в това, че този ГАЗ-14 “Чайка“ има сериен номер 000001. Той напуска поточната линия през 1976 г., докато автомобилният завод в Нижни Новгород започва официалното производство на този модел едва на следващата година, пише Automedia.bg.

Целият СССР познава легендарната вишнева на цвят „Чайка„, защото тя е подарена на тогавашния председател на ЦК на КПСС Леонид Брежнев на рождения му ден. Как този автомобил се е озовал в Германия и кой е неговият собственик, засега не се знае. Фактите обаче са неоспорими. Автентичността на екземпляра се потвърждава от заводската табелка, на която са изписани годината на производство, модела и серийния номер, както и от специален документ, в който е посочено името на предишния собственик.

Автомобилът е оборудван с оригиналния си V8 двигател, чийто обем е 5526 кубика. Двигателят развива мощност от 220 конски сили и 460 Нм максимален въртящ момент, като работи в тандем с 3-степенна автоматична трансмисия. Пробегът е само 72 588 километра. Настоящият собственик иска за колата 120 000 евро.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments