ПРОСТИ НИ, АПОСТОЛЕ…

Призори на 27 декември 1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Апостола на свободата-Васил Левски.
Той е български национален герой, идеолог и основател на Вътрешната Революционна Организация, поставила си за цел освобождението на България от Османската империя.

От запазените писмени документи е известно, че по идея на Васил Левски ханчето в с. Къкрина е наето от Ловчанския частен революционен комитет. За ханджия е определен Христо Цонев-Латинеца, доверен съратник на Васил Левски. Ханчето е част от в комитетската мрежа и в него намират подслон хора на Вътрешната революционна организация.

В Къкринското ханче, заловени освен Левски от Ловешката турска полиция са и двамата му придружители Никола Цвятков и Христо Цонев Латинеца.

След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не функционира.

Днес, Къкринското ханче е важна част от историята на България. Неговите четири стени са приютявали видни революционери и борци за освобождението на страната ни от турско робство. Намира се в центъра на село Къкрина, на 17км от Ловеч и е част от Регионалния исторически музей. Днес в двора на ханчето се извисява и паметникът на безсмъртния герой.

Това свято място за българския народ ще ви пренесе във времето, когато са се организирали тайни комитети. В уречения ден тук са се събирали смелите герои да обсъждат революционните дела, докато пропеят първите петли.

Така в паметната вечер на 26 декември в Къкринското ханче отсяда Васил Левски. Трябвало да пренощува и на следващия ден заедно с ханджията Христо Цонев да пренесат комитетската поща до Търново. Призори обаче нахълтват заптиетата от Ловеч. Апостолът се опитва да се измъкне през задния вход, но бива заловен под вековния бряст. След това ханчето е изоставено и било унищожено от голям пожар.

Половин век по-късно Къкринското ханче се възражда от пепелта. Направена е пълна реставрация и днес може да се разходите по стъпките на Левски. Ще може да видите малката кръчмичка, в която е вечерял Апостолът преди залавянето му. Както и да се докоснете до одъра, на който е прекарал нощта в мисли и планове за свободата на България.

Къкринското ханче има честта да бъде първият музей в страната, посветен на делото му.

Поклон Апостоле!

Powered by Facebook Comments