Протеинът на дълголетието и от кои храни да го набавим

Днес е научно доказано, че зърнените храни имат изключително полезно въздействие върху организма. Една такава храна е елдата, която се оказва не само много вкусна, но и невероятно полезна храна. До това заключение стигнаха учените от Сибирския федерален университет (СФУ).

Те са на мнение, че редовният прием на тази зърнена култура води до значително увеличаване на протеина за дълголетие SIRT1, като това има и редица положителни влияния за тялото ни. Всички подробни резултати са били публикувани в Journal of Cereal Science.

Още в миналото елдата е била една от най-консумираните храни, както и основна в менюто на по-бедните слоеве в обществото. В Индия тази зърнена култура е наричана още черния ориз, а в редица други страни пък е известна като „черната пшеница“. Днес е научно доказано вече, че този протеин, наречен SIRT1, има изключително благоприятно влияние за редица процеси в организма, включително при регулирането на стареенето на клетките в тялото ни. Консумирайки повече елда, вие си набавяте този протеин, като по този начин се забавя стареенето на клетките, но и също така значително се повишава устойчивостта на организма към стресовите ситуации.

Учените са намерили и интересната закономерност, че колкото по-малко калорични храни консумираме, то толкова съответно повече от протеина SIRT1 се произвежда от тялото ни. Според изследователите от Сибирския федерален университет е крайно вредно за организма да се гладува за здраве, тъй като това ще донесе много повече вреда, отколкото полза. Това важи още по-силно за хората с хронични заболявания, децата и бременните, тъй като тогава това може дори да доведе до много сериозни последици.

Консумирайки достатъчно зърнени култури и в частност елда или лимецово брашно, организмът ви ще си набавя достатъчно количество от полезния протеин SIRT1 – протеинът на дълголетието.

Тези продукти са доста разпространени в различните кухни, като например в Китай, Корея, Япония и Индия. Учените от Сибирския федерален университет допълват и това, че елдата е не само богата на този важен за организма ни протеин, но и на редица аминокиселини.

Също така тази зърнена култура е наситен на много витамини от група B, които са важни за правилното функциониране на нервната, имунната и кръвоносната система. Не по-малко важно е това, че елдата е богата на много фибри, които, от своя страна, са важни за правилното функциониране на стомашно-чревният тракт и са отговорни за усещането на ситост, когато се храним.

Именно изследователите от Сибирския федерален университет са първите, които са открили и доказали всички тези огромни ползи на елдата и в частност на протеина в нея SIRT1.

Тази зърнена култура е истинска суперхрана, която води до удължаване на клетъчния живот, но и помага за стартирането на всички механизми на клетъчната регенерация в организма ни.

Като цяло е важно да се храните разнообразни и здравословно, като и да водите активен начин на живот, тъй като именно това е формулата за отлично и крепко здраве.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments