Проф. Витанов: Ако спазваме карантината, през юни ще сме прескочили кризата

Професор Николай Витанов от БАН е един от учените, които се присъединиха на помощ на оперативния щаб, за да помогне със своя капацитет и знания в борбата срешу коронавируса.

Още на първия си брифинг от 19 март професорът от Института по механика разясни колко е важно хората да спазват карантината и че ако това се случи, скоро ще имаме хубави новини.

В интервюта за различни медии професор Витанов продължава да твърди, че спазването на карантината е застраховка, че ще избегнем ситуация като тази в Италия.

Професорът разработва различни математически модели, чрез които се опитва да предвиди развитието на вируса у нас. В интервю за БТВ професор Витанов прави паралел с Дания, чието население е сходно с нашето. В началото заразените там са били по-малко от нашите, но впоследствие нещата се променят.

„Около десетия ден те не са въвели по-строги мерки, а ние въведохме. Виждате резултата – броят на заразените в България продължава да нараства плавно, докато в Дания изтърваха ситуацията само за пет дена, между 10-тия и 15-тия ден и виждате резкия скок“ – споделя Витанов пред БТВ, онагледявайки ситуацията с графика.

В интервю за „Дневник“ професорът повтаря тезата си от първия си брифинг, че ако карантината се спазва, през месец юни „ще сме прескочили медицинската част на кризата и ще се разправяме с икономическата част“.

Powered by Facebook Comments