Пустеещият басейн „Мария Луиза“ в Борисова градина

В центъра на София, разположен в любимата Борисова градина, вече 15 години пустее басейнът „Мария Луиза“.

басейн мария луиза

Снимка: TrueStory.bg

Комплексът е създаден през далечната 1939 г. като най-голямата и модерна къпалня за времето на Балканския полуостров. Построен е в най-високата част на Борисова градина, сред прохладна борова гора. Градският плаж се състои се от четири басейна за плувци, любители и деца, а капацитетът на проекта е 5 000 души. Красиви зелени поляни обграждали съоръженията, а кафе-ресторант обслужвал граджаните. Водата се затопляла с пара и се пречиствала ежедневно.

басейн мария луиза

Снимка от 60-те години на миналия век.

Разположението на басейновия парк в Борисова градина не е случайно. Идеята за построяването му именно там е била създаването на възможност за качествена почивката в сърцето на София, сред „белите дробове“ на града. Къпалнята изпълвала с живот Борисова градина, а създаването на подобни пространства и в други столични паркове било обсъждано в бъдещите планове за модернизиране и облагородяване на София.

Заради добрите условия, които комплексът предлагал, базата му се използвала за провеждане на държавните шампионати по плуване. Градският плаж оцелява по време на военни действия и след политическите промени в страната ни.

Но днес вече не е така.

басейн мария луиза

Снимка: TrueStory.bg

Собствеността на къпалнята към днешна дата е поделена между частнен собственик и Столична община. Въпреки заявените преди две години намерения за реконструкция на имота и възраждането на дейността му, промяна в тази посока не се забелязва и съоръженията продължават да се рушат.

Припомнете се историята на Изоставеният детски санаториум в град Хисаря – тъжен спомен за отминалите времена.

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments