Пълнена тиква – интересни идеи за вкусни есенни ястия

Печена тиква със сметана, мащерка и пармезан

Изключително лесна рецепта за пълнена тиква, която изисква само шест съставки, включващи тиквата.

Добави описание

Необходими продукти:

  • 1½ кг тиква
  • 300мл готварска сметана
  • 150мл прясно мляко
  • 3 скилидки чесън
  • 2 ч. л. мащерка
  • 85гр настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 150C /130C с вентилатор/. Отрежете капака от тиква и извадете семена и нишки. Сложете тиквата върху тава за печене. Междувременно загрейте сметаната, млякото, чесъна и по-голямата част от мащерката. Когато сместа се загрее, изсипете в тиквата и добавете 50 г пармезан. Поставете капака.

Печете около 1½ ч. Извадете от фурната, след това увеличете температура до 200С /180С вентилатор/. Остранете капака, поръсете с черен пипер и останалото сирене, след което печете още 15 минути до златисто. Разпръснете останалото количество от мащерката. Сервирайте тиквата полята с крем в комбинация с хрупкав хляб като предястие.

 

Крем супа от тиква с ментово песто

Добави описание

Необходими продукти:

За супата: 1 голям лук, 1 ½  с.л. нарязан пресен джинджифил, 2 с.л. зехтин, 4 големи скилидки чесън, 2 ч.л. смлян кориандър, 4 ½  ч.ч. обелена и нарязана на парченца тиква,  4 ½  ч.ч. пилешки бульон, ¾  ч. л. сол, ½  ч. л. черен пипер

За пестото: 1 малка скилидка чесън, 1/3 ч.ч. пресни листа от мента, 1/8 ч.л. сол, ¼ ч.ч. зехтин,  ¼  ч.ч.осолени печени тиквени семки

Начин на приготвяне:

Сотирайте лука и джинджифила в олио в съд на средно силен огън до златисто, около 5 минути. Добавете чесъна и кориандъра и гответе, докато омекнат, след което добавете тиквата, бульона, солта и черения пипер. Гответе, докато тиквата омекне, 8 до 10 минути. Пюрирайте до образуването на гладка смес.

За да направите пестото смесете чесъна, листата мента, солта и 1 с.л. зехтин в хаванче, докато постигнете груба паста. Добавете останалия зехтин и тиквените семки и продължете да бъркате, докато всичко се смеси добре.

Добавете супена лъжица песто към всяка порция супа, гарнирайте с нарязана мента и сервирайте останало песто отстрани. За да бъде още по-впечатляваща презентацията, сервирайте супата в купичка от малка тиква.

 

Пъленена тиква с чийзкейк

Тези пълнени тикви с чийзкейк са идеалният начин да сервирате вкусен есенен десерт този сезон.

Добави описание

Необходими продукти:

  • 4 мини тикви
  • 250 гр крема сирене
  • 1/3  ч.ч. захар
  • 1 яйце
  • 1 яйчен жълтък
  • 1/3 чаша тиквено пюре
  • 1 ч.л. ванилия
  • ½  ч.л. канела
  • бита сметана
  • натрошени бисквити

Начин на приготвяне:

Изрежете капаците на тиквите. Избълбайте вътрешността, като не забравяйте да изстържете страните толкова чисто, колкото можете, за да не са жилави.

В голяма купа смесете крема сиренето, захар, яйцето и яйчения жълтък. Добавете тиквеното пюре, подравките и разбъркайте докато сместа стане гладка.

Напълнете тиквите с сместа за чийзкейк. Поставете върху леко намазнена тава за печене и печете на 180С за около 25-30 минути. Охладете най-малко за час или докато чийзкейкът е напълно охладен. Преди да сервирате поръсете с бисквити и лъжица бита сметана.

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments