Пълнени чушки с киноа

Бърза и лесна рецепта, подходяща за почитателите на ястията без месо. Пълнените чушки с киноа са вдъхновени от мексиканската кухня. Цветни и много вкусни, те ще бъдат добре посрещнати от всички на трапезата.

Брой порции: 6-8

Трудност: 1

Пълнени чушки с киноа
 © iStock

За тази рецепта можете да използвате както камби, така и обикновени чушки. Можете да ги приготвите както е показано на снимката, като отрежете „капачета“ отгоре на камбата.

Можете да ги разрежете и напречно, наполовина и да ги сложите легнали в тава.

Можете да добавите настърган кашкавал или сирене чедър отгоре. Кашкавалът е „побългарена“ версия на рецептата, докато печените пълнени чушки с чедър са по-често срещани в кухнята на САЩ и Мексико.

 

С какво да ги сервирате:

Можете да сервирате чушките с т.нар. топинги. Най-подходящите сред тях са авокадо на кубчета, ситно накълцан червен лук, кориандър, лют сос, резенче пресен лайм

 

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. киноа
  • 2 ч.ч. вода (още по-добре е, ако използвате бульон)
  • 4 камби / чушки
  • 1/2 ч.ч. доматено пюре
  • 400 гр. червен боб от консерва
  • 1 ч.ч. царевица от консерва
  • 2 ч.л. кимион
  • 1/2 с.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. чили (по избор)

 

Начин на приготвяне:

  1. Сварете киноата във вода или бульон. След завиране, намалете котлона и оставете да къкри под похлупак за около 15-20 минути.
  2. След като киноата поизстине, смесете я с останалите изброени продукти. 
  3. Разрежете чушките по избрания от вас начин, леко ги намажете с олио отвътре и напълнете с приготвената плънка
  4. Наредете чушките в тава и сложете съвсем малко вода на дъното на съда
  5. Покрийте с алуминиево фолио и печете така за 30 минути на 180-190 градуса
  6. Махнете фолиото, ако желаете, поръсете с чедър/ кашкавал и печете още 15-20 минути за златиста коричка
  7. Сервирайте топли с някои от изброените топинги за щипка свеж вкус

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments