Работници по чистотата в Анкара направиха библиотека от изхвърлени книги

Служителите по чистотата в турската столица събират изхвърлени на боклука книги и с тях правят цяла библиотека! Тя се помещава в бивша тухлена фабрика и към днешна дата наброява повече от 6 000 книги.

Библиотеката в Анкара дава нов смисъл на идеята, че книгите са безсмъртни. Тя е разположена в квартал Çankaya и е основана, след като санитарните работници започват да събират изхвърлени книги, разпределени за депата. В продължение на месеци служителите събират изхвърлени книги.

Първоначално книгите били предназначени само за служители и техните семейства. Но с нарастването на колекцията и разпространението на интереса в общността, библиотеката в крайна сметка е отворена за всички. След отварянето на библиотеката много граждани започват директно да даряват книги за рафтовете ѝ.

„Започнахме да обсъждаме идеята за създаване на библиотека от тези книги. И когато всички я подкрепиха, този проект се случи“, каза кметът на града, чиято местна власт ръководи отварянето на библиотеката.

Днес библиотеката разполага с над 6 000 книги от всевъзможни жанрове. Има художесвена литература, популярни детски книги с комикси, както и цяла секция за научни изследвания. Библиотеката разполага също с книги на английски и френски език, които са на разположение за чуждестранни или двуезични посетители.

А тухлената фабрика, в която се настанява библиотеката, е повече от идеална за целата със своите дълги коридори.

Книгите се дават на заем на две седмици, но срокът може да бъде удължен при нужда.

„От една страна имаше хора, които оставяха тези книги по улиците. От друга страна други търсеха точно тях“, казава служител на библиотеката. Колекцията става толкова голяма, че библиотеката заема спасените книги на училища, образователни центрове и дори затвори. Селските учители от цяла Турция също проявяват интерес към книгите.

Често библиотеката е пълна с деца на общински служители и ученици от близките училища. Има и зона за отдих за читатели и шахматни дъски за посетители. Библиотеката е особено популярна сред колоездачите, които карат велосипеди в близката долина и се отбиват там за бързо четене и чаша чай.

„Преди исках да имам библиотека в къщата си. Сега имаме библиотека тук“, заяви 32-годишният Серхат Байтемър, събирач на боклук.

Още вдъхновяващи примери ще откриете във Facebook страницата на TrueStory.bg!

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments