Рекордна смъртност от коронавирус в Италия – 475 човека за ден

Броят на хората, починали от коронавирус в Италия, се е увеличил с 475 за един ден и е близо 3 000 – най-голямото увеличение след избухване на епидемията, съобщава bbc. Данните са взети от worldometers.info.

В страната има общо 35 713 потвърдени случая, като над 4000 успешно са се възстановили.

Ломбардия, най-засегнатият регион, регистрира 319 смъртни случая за един ден.

 

Италия е най-засегнатата в света страна след Китай, където вирусът е тръгнал миналата година. Най-малко 8 758 души са загинали, повечето в Китай.

 

По-голямата част от повече от 200 000 потвърдени случаи – 80% – са се появили в Европа и региона на Западен Тихоокеанския басейн, който включва голяма част от Азия, казва Световната здравна организация (СЗО).

Много страни са предприели драстични мерки, включително социално дистанциране и отмяна на големи събития, за да помогнат за забавяне на предаването и намаляване на натиска върху здравните системи.

 

„Но за да потискат и контролират епидемиите, страните трябва да изолират, тестват, лекуват и проследяват“, заяви шефът на СЗО в сряда.

Италия е в карантина почти две седмици, тъй като властите се опитват да спрат развитието на вируса.

Хората бяха помолени да останат в къщи, но броят на смъртните случаи продължава да расте.

Директорът на БЗС за извънредни ситуации Майк Райън заяви, че това вероятно се дължи на „изумителния“ брой случаи в здравните системи, както и на големия брой възрастни хора в населението като цяло.

Д-р Тедрос приветства началото на първото изпитание на ваксина толкова скоро след появата на вируса и го нарече „невероятно постижение“.

Колко лоша е ситуацията в останалата част на Европа?

В Испания сега има 598 загинали и 13 716 инфекции. Предстои разследване за смъртта на най-малко 17 жители на старчески дом в Мадрид, където са съобщени десетки случаи на Covid-19.

Във Франция броят на потвърдените случаи нараства с над 16% във вторник, достигайки 7 730, докато броя на смъртните случаи нарасна до 175, като 7% от загиналите на възраст под 65 години.

Във Великобритания броят на загиналите достигна 104.

 

Германия има 12 смъртни случая и 8,198 случая. Канцлерът Ангела Меркел ще направи необичайната стъпка да говори пред нацията в телевизионен адрес по-късно в сряда. Не се очаква тя да обяви нови мерки, а по-скоро да апелира към гражданите да помогнат в борбата с вируса.

 

Белгия има 14 смъртни случая и 1486 случая.

Какво се случва през границите на Европа?

Пътуващите извън ЕС са отклонени от летищата и границите, след като беше наложена 30-дневна забрана за спиране на разпространението на коронавирус.

Лидерите на ЕС се съгласиха, че вътрешните граници, които бяха издигнати през последните дни, трябва да се спуснат.

Забраната няма да засегне европейците, които се прибират вкъщи или трансгранични работници.

Гражданите на Обединеното кралство също не са засегнати от него, тъй като временната сделка за Brexit все още обвързва Великобритания с правилата на ЕС.

Забраната обхваща конкретно всички държави от ЕС, както и страни в безграничната зона на Шенген, включително Исландия, Швейцария, Норвегия и Лихтенщайн.

В много страни хората са призовани да останат вкъщи, колкото е възможно повече и са разрешени само важни пътувания.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments