Рецепта за галет с круши и козе сирене

„Рецептата днес е нещо средно между десерт и предястие … да, не съм сигурна какво точно е, но мога да ви гарантирам, че стана изключително вкусно!“, това споделя Ели от Cake and Pancake. Вижте рецептата за галет с круши и козе сирене.

Рецепта за галет с круши и козе сирене
 © снимки: Елица Сърбева, Cake and Pancake

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 3/4 ч.ч. пшенично брашно;
  • 4 с.л. царевично нишесте;
  • 4 с.л. кафява захар;
  • щипка сол;
  • 220г. меко масло;
  • 1/2 ч.ч. айран;

Допълнително:

  • 3 бр. по-зелени круши;
  • 50 г. козе сирене;
  • 1 стрък мащерка;
  • 1 с.л. меласа – нерафинирана захар;
  • 1 яйце;

 

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото:

  1. В дълбока купа смесвате брашното, нишестето, захарта и солта.
  2. Добавяте мекото масло и намачквате с ръце или с вилица. Трябва да получите консистенция на мокър пясък и да не остане сухо брашно.
  3. Прибавяте айрана и оформяте тестото.
  4. Увивате в прозрачно фолио и прибирате в хладилник за 2-3 часа.
  5. След като тестото е престояло в хладилник, изваждате на стайна температура и ако е прекалено твърдо, оставете 10-ина минути да омекне, за да може да го разточите.
  6. Поръсвате хартия за печене с брашно и разточвате тестото върху хартията. Разточвате в кръгла форма с диаметър около 28-30 см.
  7. Премествате хартията с тестото в кръгла тава* с диаметър по-голям от този на галета. Трябва крайчетата да стърчат, за да може да оформите борд след като подредите крушите.
  8. Включвате фурната да загрява на 200С.

* Аз използвах тиган, чиято дръжка мога да сложа във фурната.

 

Приготвяне на плънката и „сглобяване“:

  1. Измивате крушите и ги нарязвате по дължина, на тънки филийки.
  2. Подреждате ги в центъра на тестото, добавяте парченца козе сирене и прехлупвате крайчетата, за да оформите борд.
  3. В малка купичка разбивате яйцето и намазвате тестото.
  4. Поръсвате с допълнителната захар мусковадо* (от нея се получи тази красива шарка по тестото).
  5. Слагате отгоре един стрък мащерка и печете на горен и долен реотан за около 40 минути.

*Може да поръсите и с филирани бадеми.

 

 

Още вкусни рецепти от Елица Сърбева можете да откриете в блога ѝ  Cake and Pancake

 

галет с круши и козе сирене


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments