Рецепта за желе от дюли

Късната есен свързваме с ароматни дюли. Ако не обичате да ги похапвате пресни, превърнете ги във вкусно желе. Прави се бързо и лесно, а ето и рецептата.

Рецепта за желе от дюли
 © iStock

Необходими продукти:

  • 2 кг. дюли
  • 1 кг. кисели ябълки
  • захар
  • 4 ванилии
  • лимонена киселина

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте плодовете и ги нарежете на големи кубчета, без да махате семките и обелките.
  2. Залейте ги с вода толкова, колкото да е около 1-2 пръста над плода.
  3. Варете ги, докато омекнат.
  4. Прецедете течността през тензух и измерете получения сок.
  5. На всеки 1 литър вода сложте 750 грама захар. Претеглете колко захар слагате.
  6. Варете на силен огън, като не спирате да бъркате. По повърхността ще се образува пяна, която внимателно трябва да премахвате с лъжица.
  7. Постепенно сместа ще потъмнее.
  8. Как да разберете дали е готова: вземете чиста и суха лъжица и суха чиния. Сложете няколко капки от сместа в чинията и вижте как се стича. Когато забележите, че е сгъстена, добавете по 1/2 ч.л. лимонена киселина на всеки килограм захар, който сте сложили.
  9. Напълнете желето в подходящи сухи бурканчета, докато желето е още горещо и обърнете бурканите, докато изстинат.
  10. СЛед като изстинат, проверете капачките. Ако има такива, които се въртят – желето ще е за „бърза консумация“. Останалите ше са годни за хапване в следващите няколко години, ако ги съхранявате на тъмно и прохладно в мазето.

 

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments