Рецепта за пиле адобо

Чували ли сте за адобо? Родината на пиле адобо е Филипините и означава мариновано пиле, сготвено с вода и подправки. Лесно за приготвяне и много вкусно! Преоткрийте семплия, но невероятен вкус с тази рецепа за пиле адобо

Брой порции: 4-5

Трудност: 1

Рецепта за пиле адобо
 © iStock

Родината на адобо е Филипините, но думата се използва също в кухнята на Мексико, Испания и Карибите. Много хора мислят, че адобо е име на конкретно ястие.

Адобо всъщност е готварска техника, която означава да приготвиш ястие с продукти, които винаги има в кухнята. В случая с филипинската кухня това са оцет, соев сос, чесън, черен пипер на зърна и  дафинов лист. Адобо в мексиканската и кубинската кухня означава същото, но съставките са други. 

Смята се, че адобо датира от времената преди хладилникът да бъде изобретен, защото с помощта на солта и оцета месото се запазвало по-дълго. Днес солта е заменена със соев сос, а рецептите за адобо са многобройни – от класически до модерни. Най-популярни са тези за пиле и свинско адобо. Днес ви представяме една разновидност на рецепта за пиле адобо, класика от Филипините.

 

Необходими продукти:

  • 1 кг. пилешко месо (най-добре бутчета)
  • 4 дафинови листа
  • 10 с.л. соев сос
  • 4 с.л. оцет
  • 5 скилидки чесън
  • 1 1/2 ч.ч. вода
  • 5 с.л. мазнина (олио или зехтин по избор)
  • 1 с.л. захар
  • 1/4 ч.л. сол (само ако соевият сос не е прекалено солен)
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна

 

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете пилешкото, соевия сос и намачкания чесън. Покрийте със свежо фолио и оставете настрана да се маринова. Колкото по-дълго се маринова, толкова по-добре.
  2. В тенджера загрейте олио и запържете парчетата пилешко месо за около 2-3 минути от всяка страна.
  3. След това изсипете маринатата от купата, включително парченцата чесън. 
  4. Добавете водата и оставете да заври.
  5. Добавете дафиновия лист и зрънцата черен пипер и оставете да ври за около 30-40 минути или докато пилето се свари добре.
  6. Добавете оцета и гответе още 10 минути.
  7. Добавете захар и сол, ако е необходима.
  8. Сервирайте топло и ако желаете с шепа варен ориз.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments