Рецепта за постен тиквен кекс

„Тази рецепта за тиквен кекс е не само много лесна, но и е подходяща за пости“, споделя Ели от Cake and Pancake. А ето и как да го приготвите:

Брой порции: 10-12

Трудност: 2

Рецепта за постен тиквен кекс
 © снимки: Елица Сърбева, Cake and Pancake

Необходими продукти:

за кекса:

  • 1 1/4 ч.ч. пшенично брашно;
  • 1 ч.ч. тръстикова захар;
  • 1 ч.л. тиквен микс подправки;
  • 1/3 ч.л. сол;
  • 2 ч.л. бакпулвер;
  • 3/4 ч.ч. тиквено пюре (приготвя се от тиква, сготвена на пара или печена и след това намачкана с вилица или смляна в блендер;
  • 1/3 ч.ч. олио;
  • 1/4 ч.ч. бадемово мляко;
  • 2 с.л. меласа;
  • 1 пакетче ванилова захар;

за заливката:

  • 1.5 ч.ч. пудра захар
  • 2-3 с.л. бадемово мляко
  • суров шамфъстък за поръсване

Начин на приготвяне:

Включваме фурната да загрява на 200С и си приготвяме продълговата форма за печене като я намазваме с мазнина и покриваме стените и дъното с хартия за печене.

 

  1. В купа смесваме брашното, бакпулвера, тиквения микс, ваниловата захар и солта.
  2. В друга купа смесваме захарта, тиквеното пюре, олиото, бадемовото мляко и меласата.
  3. Прибавяме тиквената смес с меласата към сухите продукти и разбиваме с миксер до хомогенизиране.
  4. Изсипваме във формата за печене и печем около 40 минути или до готовност.
  5. Оставяме да изстине преди да разрежем.

Да ви е сладко!

 

 

Още вкусни рецепти от Елица Сърбева можете да откриете в блога ѝ  Cake and Pancake

постен тиквен кекс, рецепта


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments