Рецепта за салата Панцанела

Панцанела е класическа италианска салата, позната по цял свят. Вижте как да я приготвите.

Брой порции: 4

Трудност: 1

Рецепта за салата Панцанела
 © iStock

Салата Панцанела е сред най-популярните италиански салати. Тя е лека, свежа и много засищаща. Може да я хапвате на обяд или като лека вечеря. Приготвя се лесно и с достъпни продукти. Вижте рецептата за салата Панцанела, вкусно италианско изкушение:

 

Необходими продукти:

  • 1 кг. домати (най-добре е да използвате микс – розови, червени, жълти и чери)
  • 300 гр. крутони (за повече автентичност може да изсушите чиабата, нарязана на кубчета, във фурната
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • шепа пресен босилек
  • около 2 ч.л. сол
  • около 1 ч.к. млян черен пипер
  • около 10 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л. дижонска горчица
  • 2 ч.л. бял оцет (най-добре винен, но може и ябълков)

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете доматите на кубчета, сложете ги в гевгир над купа и ги посолете. Оставете ги за кратко така, за да отделят соковете си.
  2. Ако приготвяте сами крутоните, нарежете чиабатата или хляба по избор на кубчета, поръсете с 2 с.л. зехтин и подправки по избор за 15 минути на 180 градуса.
  3. Към отцедения от доматите сок добавете лука, чесъна, горчицата и оцета. Добавете 8 с.л. зехтин и разбъркайте
  4. Добавете крутоните и доматите и ги оставете в купата, като разклащате периодично. Салатата трябва да престои поне 20-30 минути в „дресинга“, преди да я сервирате. 
  5. Като допълнение към салатата можете да сервирате моцарела и стръкчета босилек.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments