Рецепта за серник – полски чийзкейк

Вижте как да приготвите серник – полски чийзкейк

Рецепта за серник - полски чийзкейк
 © iStock

Серникът е класически полски десерт, който много напомня на чийзкейк. 

Има няколко разновидности – печен, варен и суров. Днес ще ви представим вкусна рецепта за печен серник, който се приготвя лесно и е чудесно предложение за топлите летни дни.

 

Необходими продукти за блата:

  • 250 г брашно
  • 100 г масло
  • 5 с.л. захар
  • 2 жълтъка

Необходими продукти за кремообразната смес:

  • 750 г извара
  • 300 г захар
  • 30 г пудра захар
  • 1 с.л. масло
  • 6 яйца
  • 3 с.л. пшеничен грис
  • 100 гр. стафиди (по избор)
  • 2 с.л. кора от био портокал (ако не е био, кората не се препоръчва за ядене. Може да замените с есенция)
  • 2 ванилии или 1 ч.л. ванилов екстракт

 

Начин на приготвяне на блата:

  1. Комбинирайте съставките за блата и омесете тесто.
  2. Сложете във форма за печене така, че да образувате плитка тавичка от тесто.
  3. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути.

 

Начин на приготвяне на кремообразната смес:

  1. Сложете изварата в блендер и смелете на ситно. Добавете маслото до получаване на хомогенна смес.
  2. В отделна купа разбъркайте жълтъците и захарта и след това прибавете към сместа от сирене и масло.
  3. Добавете пшеничния грис, стафидите, ванилията и портокаловите корички.
  4. Към тази смес прибавете разбитите на сняг белтъци и с шпатула разбъркайте сместа.

 

Приготвяне на цялостния десерт

  1. Изсипете кремообразната смес върху блата. Загладете и печете на 180 градуса за около 40 минути
  2. След изпичане, може да украсите с пудра захар или портокалови корички


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments