Рецепта за сос Ромеско

Сосът Ромеско е култов испански доматен сос, който традиционно се сервира с риба. Има, разбира се, много вариации. Днес ви предлагаме лесна рецепта за сос Ромеско

Рецепта за сос Ромеско
 © iStock

Сосът Ромеско има различни вариации. Традиционно в него има домати, печени чушки, ядки и зехтин. Щом веднъж го приготвите по рецепта, следващия път можете да импровизирате – да намалите някои продукти, да увеличите други, за да го адаптирате по вкуса си.

Макар традиционно да се сервира с риба, можете да го използвате като допълнение на пилешки хапки, печено месо, дори картофи.

Тази рецепта за сос Ромеско се приготвя само с блендер, има и по-сложни, които включват продължително готвене в тенджера.

 

Необходими продукти:

  • 350 гр. печени чушки
  • 4 домата Рома
  • 1 ч.ч. сурови бадеми (или лешници)
  • шепа накълцан магданоз
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.л. сол на вкус
  • 3 скилидки чесън
  • сокът на 1/2 лимон

 

Начин на приготвяне:

  1. Сложете всички продукти в блендер и ги смелете до желаната текстура. Тя може да е с по-едри парчета, но може и да е по-гладка – въпрос на вкус.
  2. Може да сервирате студен или горещ, зависи от вкуса ви


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments