Рецепта за чабата – най-вкусният домашен хляб

Рецепта за чабата – направете си този вкусен хляб у дома

Опитвали ли сте някога този невероятно вкусен хляб? Той е направен от вкусно въздушно тесто. Между другото, този хляб на дупки е много популярен сред фитнес треньорите.

Чабата съдържа изненадващо малко калории и изумителен брой дупки. Това означава, че правилно приготвените печива от този тип съдържат много по-малко въглехидрати от всички останали. И всичко благодарение на дългата ферментация: тестото има време да образува полезни киселини.

Подобно на много италиански ястия, този хляб може и трябва да се приготвя у дома! Без никаква машина за хляб или специален квас. Затова ви предлагаме тази рецепта за чабата.

Съставки:
пшенично брашно – 450 г
вода – 400 мл

мая – 2 г
сол – 1 ч.л.

Приготвяне:
Пресейте брашното (400) в голяма купа с високи страни, в която ще замесите тестото. Добавете сол и разбъркайте.

Изсипете маята в топла вода (точно така 2 г мая на 400 мл вода). След това бавно добавете водата с маята към брашното, разбъркайте, за да получите течно тесто.

А сега основното: покрийте съда с кърпа и оставете тестото да ферментира на стайна температура поне 12 часа (максимум 20). Благодарение на това тестото се получава, такова, каквото трябва да е за чабата.

Изсипете останалите 50 г брашно върху масата, внимателно поставете тестото на масата, месете за кратко и покрийте с чиния. Оставете да престои още 2-3 часа.

Загрейте фурната на 250 градуса заедно с формата, в която ще печете хляба. Поставете тестото в горещата форма с долната страна нагоре, така че да е поръсена с брашно. И сложете във фурната. Поставете тава с гореща вода на дъното на фурната.

Печете хляба за 20 минути на пара. След това отстранете тавата с водата и печете още 15 минути.

Домашният хляб си заслужава чакането. Най-вече защото знаете от какво е направен. Второ, това е уникална възможност да го опитате пресен. Трето, домашният хляб има по-добър вкус. Чабата се сервира със супи и яхнии, може да си го ядете само така или се използва като основа за друго италианско национално ястие – брускета. Тази рецепта е подходяща и за тези, които обичат бял хляб, но които се притесняват за фигурата си.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments