Рисковете за здравето, които крие вашата кухня

Ако в къщата ви има една стая, която определено искате да поддържате чиста, това е вашата кухня. Освен че е място за събиране и сърцето на вашия дом, кухнята е мястото, където приготвяте и съхранявате храната си. В идеален свят той би бил напълно лишен от бактерии и микроби. За съжаление, това едва ли е така. Всъщност според проучване от 2011 г., повечето кухни са дом на повече микроби от повечето санитарни помещения. По-конкретно, те са истинско място за размножаване на колиформни бактерии, които според изследването са били 75 процента от гъби и парцали. Статистически погледнато, това засяга и вашия дом, така че прочетете, за да намерите всички рискове за здравето.

  1. Отравяне със салмонела

Салмонелозата – по-известно отравяне със салмонела – е доста често срещана бактериална инфекция. Според клиниката Майо, най-често се разпространява чрез храна или вода, които са замърсени от изпражненията. Макар че бихте си помислили, че всякакви фекалии са колкото е възможно по-далеч от вашата кухня, тя все още може да зарази храната от сурови яйца, месо, птици и морски дарове. И веганите също не са в безопасност: някои плодове и зеленчуци също могат да пренасят бактериите (макар и далеч по-малко вероятно).

Симптомите на салмонелозата по номинална стойност са много подобни на симптомите на стомашния вирус: гадене, повръщане, диария. Предотвратяването на разпространението му се свежда до цялостно почистване на всякакви повърхности, които влизат в контакт със сурови готварски материали.

  1. Хранително отравяне с Bacillus Cereus

Хранителното отравяне винаги е сериозно. Но то съществува под много форми, причинени от бациловия церус и е един от най – сериозните – и най-често срещания.

Бацилът може да присъства на мляко, зеленчуци, меса и риба. Но също така широко се смята, че е отговорен за състояние, наречено „ синдром на пържен ориз “, при което оризът, който е бил сварен, но след това охладен до стайна температура, служи като плодородна почва за развитие.

  1. Coli Отравяне с храни

Най-известното хранително отравяне обаче е причинено от Е. коли. Симптомите, свързани с хранително отравяне с Е. коли, със сигурност не са приятни и включват всичко – от коремни спазми и диария до треска и повръщане. Бактерията се разпространява главно чрез консумация на сурови или необработени храни, включително сурово мляко и млечни месни продукти, отбелязва Световната здравна организация. Така че изпечете добре направените бургери, хора!


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments