Русия разработва програма за изследване на Венера

Нова програма за изследване на Венера, включително изпращане на поне три изследователски устройства, ще бъде разработена в Русия, а основните ѝ етапи ще бъдат представени през 2021 година. Това съобщи научният директор на Института за космически изследвания Лев Зелени по повод годишнината на института, предаде БГНЕС.

„Има идея да се направи не отделен проект, а програма, която включва няколко мисии”, каза Зелени.

Според учения първата експедиция по програмата ще бъде „Venera-D“, стартирането на която е планирано за края на това десетилетие. Той поясни, че мисиите ще включват изследвания на почвата и атмосферата.

„Venera-D“, която в момента се разработва ще бъде включена в предстоящата Единна космическа програма. Преговорите с американците, които според плановете ще бъдат партньори в проекта, са предвидени за октомври. Въпреки това, поради ситуацията с коронавируса, „все още не е ясно как ще стане това, може би преговорите ще се проведат в дистанционен формат“, добави ученият.

Съветският съюз изпрати няколко автоматични станции за кацане на планетата, включително сондата „Венера-13″, която работи в агресивната атмосфера на Венера при температура от почти 500 градуса по Целзий за рекордните 2,5 часа. Изследванията на Венера са важни както по отношение на предотвратяването на вероятна парникова катастрофа на Земята, така и в търсенето на следи от извънземен живот.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments