Руски експерт по особено опасни инфекции: Климатиците защитават от вируси

Рискът от инфекция с коронавирус зависи, наред с други неща, от концентрацията на патогени във въздуха. 

Владислав Жемчугов, имунолог, експерт по особено опасни инфекции разказа в интервю за радио „Спутник” за някои прости начини за намаляване на риска от заразяване.

Най-често хората взаимодействат с вируси в обществения транспорт, на работа и вкъщи, а не на улицата, пише Дарик. Това се дължи на факта, че в затворените пространства концентрацията на опасни патогени във въздуха е по-висока. Възможно е да се намали тази концентрация по много прост начин – да се увеличи вентилационният капацитет в тях, смята лекарят.

В транспорта освен носенето на маски трябва да има и засилена вентилация. В никакъв случай не трябва да се изключват климатиците в метрото, а напротив, трябва да се увеличи мощността им. Трябва да включите и вентилация с отопление и филтриране в автобусите и другите превозни средства в градски транспорт. Това е защитна мярка срещу разпространението на вируси и срещу настинки“, съветва имунологът.

Подобряването на вентилацията за намаляване на концентрацията на вируси е необходимо не само в обществения транспорт, но и у дома и на работното място. Честото проветряване, както и постоянното мокро почистване на помещението, ще намалят броя на патогените и ще намалят риска от инфекция. Това е особено важно, тъй като близо до вас може да има асимптоматичен пациент с коронавирус.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments