Руски имунолог: Джинджифилът, лимоните и чесънът не засилват имунната система

„Лимоните, джинджифилът и чесънът не влияят на имунната система. Най-добре за укрепване на имунитета е да се води здравословен начин на живот.“

Това твърди руският алерголог-имунолог д-р Елена Василева, пише zdrave-to.

Още за простудните заболявания и ролята на имунитета вижте в интервю с д-р Василева:

– Д-р Василева, някои хора често боледуват, а други се простудяват веднъж на три години. Свързано ли е това с добрия или лошия имунитет?

– В медицината няма такива понятия като лош или отслабнал имунитет. Медиците използват термина имунодефицит. Това е състояние, което се проявява с нечести вирусни инфекции. Именно затова, когато болните се обръщат за консултация с оплаквания за чести простудни заболявания, медиците по принцип, не изследват имунната система, а търсят някакви други хронични заболявания. 

Имунната система не трябва да се разглежда като нещо отделно от целия организъм. Всъщност здравословният начин на живот е профилактика на хроничните заболявания, провокиращи чести простуди. Ако например, човек не пуши, лигавиците на неговите дихателни пътища не страдат и съответно той не получава чести простудни заболявания. Ако човек се храни разнообразно и пълноценно, при него не възниква дефицит на желязо и микроелементи, съответно вторично той няма склонност към чести простуди. Затова укрепването на имунитета всъщност е грижа за здравето като цяло.

Най-разпространеният пример – всеки пети или шести човек на планетата има алергичен ринит. Това е постоянно хронично възпаление на носната кухина. И повечето такива хора често боледуват, защото през възпалената лигавица по-лесно проникват вируси, вследствие на което тези хората се заразяват по-леко. И други хронични заболявания на УНГ-органите могат да провокират чести простуди.

– Всички сме на мнение, че през есента трябва да се укрепва имунитетът. Това възможно ли е?

– Разбира се.

– Полезно ли е за целта да употребяваме лимони и джинджифил например?

– Организмът има полза от тези продукти от гледна точка на това, че те са богати на различни микроелементи и витамини. Но трябва да знаете, че за нормалната работа на имунната система е важно също така да получаваме пълноценно и микроелементи, и витамини. И най-добрият източник са хранителните продукти. Да, хубаво е да употребявате лимони и джинджифил, но те не действат директно на имунната система. 

– А чесънът?

– Това се отнася и за чесъна. Той съдържа витамини от групата В, микроелементи, които като цяло са полезни за организма и за имунната система в частност. Това е косвено, непряко въздействие на имунитета. Освен това чесънът има някои противопоказания и най-вече хроничните заболявания на стомаха. Ако човек страда от гастрит или язвена болест, трябва да ограничава лютивата храна, в т.ч. и чесъна.

Д-р Елена Василева

– Как тогава да подобрим работата на имунната система?

– Най-доброто укрепване на имунитета е здравословният начин на живот. Той включва в себе си разнообразно и пълноценно хранене, богато на зеленчуци, плодове, белтъчини, пълноценен сън, достатъчно дълго пребиваване на свеж въздух, умерени физически натоварвания, закаляване. Всичко това укрепва имунната система.

– А как правилно да се закаляваме?

– Ако човек се чувства добре, ако е здрав, може да започне да се закалява по всяко време на годината. Това обаче трябва да се случва постепенно, а не рязко. И след консултация с лекуващия лекар. Той може например да ви разреши да си правите контрастен душ. Това е полезно и за децата, и за възрастните. 

– Има ли някакви противопоказания за закаляването?

– Разбира се, това са хроничните заболявания в стадий на обостряне Ако имате някакви огнища на хронични инфекции, трябва да ги излекувате, преди да предприемете закаляване, иначе може да получите обостряне. 

– Има ли смисъл да приемаме витаминни комплекси като профилактика на простудата?

– Да, има известен смисъл в това. Но пак ще кажа, че основният източник на витамини и микроелементи е храната. За съжаление, невинаги получавате нужната доза витамини, необходима на организма ни от храната. Затова е добре да приемате и витамини с цел профилактика на честите простудни заболявания. Но във всички случаи първо се консултирайте с лекуващия лекар. 

– А  необходимо ли е  да приемаме някакви витамини отделно?

– Добре известен факт в медицината е, че недостигът на витамин D провокира чести простудни заболявания. Много хора изпитват такъв недостиг заради това, че не пребивават на слънце достатъчно време, или живеят в региони с малко слънцегреене. Можете да се изследвате за съдържание на витамин D в кръвта и в зависимост от коцентрацията, докторът ще ви назначи нужната доза. От години и десетилетия витае един мит, касаещ витамин С, а именно, че той предотвратява заразяването с вирусни инфекции. Това не е така. Към днешна дата е установено, че приемът на витамин С не влияе на продължителността и тежестта на протичане на вирусните инфекции. Затова няма кой знае каква полза и смисъл да го приемате отделно с цел профилактика.

– Какво може да навреди на имунитета?

– Всичко, което не се отнася към здравословния начин на живот, вреди на имунитета. Например тютюнопушенето. Освен това медицинската наука е установила, че хроничният стрес отслабва работата на имунната система. Когато работим прекалено много, а спим малко, ние не позволяваме на организма да се възстанови както следва. Всичко това може да отслаби работата на имунната система. Много е важно човек да пребивава по-често и по-дълго на свеж въздух независимо от сезона – това е своего рода закаляване и тренировка на организма. Той се учи да реагира на дъжд, на вятър, на сняг. Ако човек прекарва малко време на свеж въздух, ако не се разхожда достатъчно, той по-лесно ще се простудява и ще е по-уязвим пред вирусите. 


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments