Сапунът и водата „брутално ефективни убийци“ на коронавируса

Сапунът и водата са „брутално ефективни убийци“ на коронавируса заради способността на сапуна едновременно да привлича и да отблъсква мазнините, съобщи информационният сайт Вокс.

Сапунът действа като разрушител, който срутва сграда и отнася всички тухли, казва Пали Тордарсон, преподавател по химия в университета на Нов Южен Уелс. Публикацията му в Туитър за чудесата на сапуна се разпространи светкавично в социалната мрежа.

Сапунът е амфифилно вещество, което съдържа молекули с двойнствена природа, обяснява химикът.

Една част от тях привличат водата и отблъскват мазнините и протеините, а другата привлича мазнините и отблъсква водата.

Когато налеем зехтин във вода, отделните капки се събират в една голяма, която плува на повърхността, защото мазнините не се смесват с водата.

Но ако смесим сапун с вода и зехтин, мазнината се разпръсква. Причината за това е, че сапунът привлича мазнините със своите липофилни съставки и в същото време го разгражда с хидрофилните си съставки.

Вирусите представляват РНК, покрита с мазнина и протеин, обяснява химикът. Той нарича вирусите „мазни топчици в наноразмер„. А сапунът безотказно унищожава „мазни топки“. Той се справя с вируса по същия начин, по който разгражда мазнината във вода, казва Тордарсон.

Той пояснява, че химическите връзки между съставките на вируса не са толкова здрави и това позволява на сапуна да предизвика разпада му. Въпреки това е нужно време това да се случи, затова се препоръчва да мием ръцете си поне 20 секунди. После водата изпраща вече обезвредените компоненти на вируса в канала.

Алкохолът, който се съдържа в геловете за почистване на ръце, също унищожава вирусите.

Но за постигане на ефекта от сапуна е нужна висока концентрация на алкохол, посочва химикът. Той предупреждава, че ако ръцете са влажни или изпотени, въздействието на алкохола върху вируса намалява.

Междувременно 9 нови случаи на заразяване бяха установени в България

Нови девет случая на коронавирус са установени у нас. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на щаба.

„На базата на 99 изследвани проби във ВМА и Националната лаборатория са установени 9 лица, които са положителни за коронавируса. Те са с най-различна история и в различни възрастови групи. Всичките са от София, защото това са лаборатории, които работят в София в момента. Като има и 4-ма от лицата, които са карантинирани в белодробната клиника, които са без клинични оплаквания“, бяха точните думи на ген. Мутафчийски.

Двама от пациентите са настанени във ВМА, обясни ген. Венцислав Мутафчийски. 

Два от случаите са на пациенти, които са били част от групата лекари, пътували на конгреси в чужбина. 

Засега едната е в задоволително състояние, другата пациентка – в тежко, обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

Пациентът, който е в „Пирогов”, е в стационирано критично състояние.

Няма нито подобряване, нито влошаване на състоянието му. Болните в Габрово и Плевен нямат негативно развитие”, обясни ген. Мутафчийски. „Те са с най-различна история и възрастови групи, всички лица са от София. 

Четирима от пациентите са под карантина в белодробната клиника. 

Футболистът на „Левски” е пристигнал късно следобед и ще бъде изследван.

Председателят на щаба подчерта, че всички усилия, които са хвърлени от страна на правителстовто, Министерството на здравеопазването и всички здравни органи, са насочени натам, да се ограничи инфекцията. „Ние отдавна обявихме, че това не може да се избегне, но да се ограничи“, каза още ген. Мутафчийски. 

Попитан кога може да се обяви пълна карантина като в Италия, генералът обясни, че това може да стане при обстоятелства, които са подобни на тези в Италия. 

На въпрос колко положителни случая трябва да има, Мутафчийски заяви, че няма такива пропорции. „Още, когато коментирахме грипната епидемия, там е ясно разписано, кога трябва да се обявява епидемия. В светлината на коронавируса няма такива правила“, допълни той.

Държавният здравен инспектор проф. Тодор Кантарджиев даде съвети как да опазим възрастните си близки и познати от заразяване с коронавирус нa ледовния брифинг на Кризисния щаб за коронавируса пред ВМА. 

Той посъветва хората, които имат грипоподобни симптоми, да не посещава възрастните си близки. Също така сподели, че хората над 80 годишна възраст са най-уязвими. 

„Витамин C и D, проветряване на стаите и чист въздух са сред нещата, които биха намалили шансовете за респираторни проблеми.“

В градския транспорт той препоръча да бъдат отваряни прозорците. „1 пръст отворен прозорец в автобуса, 10 пъти по-малко заболели от респираторни заболявания,“ коментира проф. Кантарджиев.

Powered by Facebook Comments