Сбъдната мечта – бира потече от чешма

Вадете халбите – баровете и ресторантите не са единствените места, където можем да се насладим на студена бира на публично място. Първата чешма за бира в света се намира в град Жалец, Словения.

Фонтанът „Зеленото злато“ представлява почит към хмелевото наследство на Жалец и долината Савиня – регион, олицетворяващ центъра на хмелопроизводството в Словения. Страната е и петият най-голям производител на хмел в света – „подправката“, която придава на бирата онзи блажен отличителен вкус.

Чешмата за бира е разположена в градския парк, в центъра на Жалец, до пазара. Архитектурният дизайн представя символично цвете от хмел, което се изразява като два полукръга; единият – чешма за бира, а другият – чешма за вода. Полукръговете са „облечени“ в медна дантела, символизираща бирена пяна.

Поради пандемията, при посещение на „бирения извор“ се спазват много стриктни мерки. Съобразени са разпоредбите на словенското министерство на здравеопазването, за да се избегне превръщането на емблематичното място в огнище на COVID-19.

В тази връзка е очертан т. нар. сигурен път до бирата, по който посетителите отпиват от пивото на социална дистанция. Едновременно само три лица могат да си пълнят халбите.

Кажете ни „Наздраве“ и в в нашата Facebook страница!

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments