Седемте ароматни масла, които лекуват всичко

Напълно натурална и достъпна за всеки, ароматерапията лекува успешно всекидневни болежки. При условие, че използвате растителните масла, които са най-подходящи за случая, и спазвате правилата за прилагането им.

Седемте ароматни масла, които лекуват всичко
 

Ароматните масла са активни вещества, които никога не бива да бъдат приемани небрежно. Всяко от тях е предназначено за определен тип симптоми, а спазването на дозировката е правило номер едно.

 

Чисти и естествени

Качественото ароматно масло е 100% чисто и натурално – това трябва да е изписано на опаковката и е гаранция, че в продукта няма добавени съставки. На етикета фигурират латинското име на растението, неговият хемотип /активната молекула/ и крайният срок на годност.

 

Всичко е в дозата и в правилната употреба

Спазването на предписаните дозировки е абсолютно задължително, независимо дали става дума за локално, орално или дифузно приложение.

За бременни и кърмещи жени, за малки деца и хора с чернодробни и бъбречни заболявания ароматните масла не са подходящи.

Никога не подменяйте маслата едно с друго, защото всяко от тях, дори да са от едно ботаническо семейство, има свои собствени свойства. Измивайте добре ръцете си, след като са били в контакт с маслото. Ако частички попаднат в очите ви, бързо ги почистете със зехтин.
Съхранявайте ароматните масла на тъмно и хладно място.

 

Равенсара

Равенсарата мирише на камфор, но не съдържа това вещество. Родината й е Мадагаскар. Използва се най-вече при ревматизъм, умора, вирусни инфекции.

Ползи за здравето: Ароматното масло от равенсара е с най-силен антивирусен ефект сред всички есенциални масла. Това го прави идеално средство при грипни епидемии, дори за децата. Освен това създава комфорт за мускулите, освобождава тялото от физическа и психическа умора.

 

Равенсара

 

Равенсара против грип

 • 3 капки ароматно масло от равенсара се втриват в гръдната кост, вътрешната страна на китките, горната част на гърба и в сгъвката на лактите 4 пъти дневно.

Равенсарасрещу херпес на устата

 • 1 капка директно върху херпеса 6-7 пъти дневно.

Равенсараза силен имунитет

 • 3 капки се втриват в гръдната кост, вътрешната страна на китките, сгъвката на лактите и свода на ходилата по 3 пъти дневно.

Ароматни комбинации с равенсара

 • При гастроентерит: 1 капка ароматно масло от равенсара върху неутрално хапче 5-6 пъти дневно в съчетание с 1 капка масло от естрагон.
 • Срещу зона: 2 капки масло от равенсара, 2 капки масло от чаено дърво и 2 капки масло от лимонов евкалипт се смесват и нанасят по засегнатите места 6-7 пъти дневно до пълно зарастване на кожата.
 • За чист въздух в стаята на болния: 10 капки масло от равенсара се смесват с 5 капки масло от сибирска ела. Сместа се поставя в дифузер и се използва по 15 минути дневно.

 

Вижте основните правила на ароматерапия според зодията>>>

 

Евкалипт радиата

Активната молекула на това ароматно масло е евкалиптолът. В родната си Австралия евкалиптът е наричан още „дърво на треската” и в миналото маслото от листата му е било използвано от аборигените за намаляване на температурата и за дезинфекция на рани.

Ползи за здравето: Това е най-зимното ароматно масло. Въздейства благоприятно на дихателните пътища и има едновременно антибактериален, антивирусен, откашлящ и имуностимулиращ дефект. Добре действа и при течна хрема.

 

Евкалипт радиата

 

Евкалипт радиата за инфекции на горните дихателни пътища

 • 5 капки ароматно масло от евкалипт радиата се разтварят в 5 капки неутрално растително масло /от сладък бадем или макадамия/. Правят се фрикции на раменете, гръдната кост и тила вечер преди лягане.

Евкалипт радиата за отпушване на носа при хрема

 • 5 капки масло се разтварят в купа с гореща вода и се правят инхалации в продължение на 10 минути. Друг вариант е да се капнат 5 капки в носна кърпичка и да се вдишват от нея.

Евкалипт радиата за смъкване на температурата

 • 2 капки масло се капват в лъжичка мед или върху неутрално хапче по 3-4 пъти дневно.

Евкалипт радиата за успокояване на отита /след 4-годишна възраст!/

 • ушната мида 3 пъти дневно в продължение на 5 дни.

 

Как се употребява евкалипът>>>

 

Ароматни комбинации с евкалипт радиата

 • Против гърлобол: Капват се по 2 капки от ароматните масла от евкалипт радиата и равенсара върху неутрално хапче, което се оставя да се топи бавно под езика, или в 1 ч.л. мед по 3 пъти дневно.
 • При влажна кашлица: Смесват се по 1 капка ароматни масла от евкалипт радиата и лавандула с 2 капки неутрално масло от сладък бадем. Сместа се втрива в гръдната кост и в горната част на гърба.
 • За предпазване от грип: Смесете 3 мл масло от евкалипт радиата с 5 мл масло от равенсара и 2 мл масло от ниаули. Отделете 5 капки от сместа и ги втрийте в кожата на корема, гръдната кост и горната част на гърба. Правете това 3 пъти дневно.
 • За прочистване на въздуха в стаята на болен от грип: В дифузера смесете 10 капки масло от евкалипт радиата и 10 капки от масло от сребърен бор. Използвайте дифузера в продължение на 10 минути 3 пъти дневно.

Лавандула

Това благоуханно „лилаво злато”, което краси полята, е източник на безценно ароматно масло, добивано от цветните връхчета на стръкчетата.

Ползи за здравето: Ако трябва да изберем само едно ароматно масло, то това ще бъде маслото от лавандула, тъй като помага при всякакви неразположения – както при възрастните, така и при децата. С релаксиращите си свойства лавандулата е признато средство за постигане на баланс в нервната система и против безпокойство. Освен това има обезболяващ ефект и позволява на раните да зараснат по-бързо. Използва се при слънчеви и други изгаряния, както и при екзема. Облекчава стомашните колики.

Лавандула

Лавандула против стрес

 • 2 капки ароматно масло от лавандула се смесват с 20 капки бадемово масло. С тази смес масажирайте гръбначния стълб, гръдната кост и китките. Използвайте я и за облекчаване на стомашни колики.

Лавандула за заздравяване на рани от порязване и изгаряне, против инфектиране на кожата

 • 2-3 капки ароматно масло от лавандула се нанасят по засегната зона 3 пъти дневно.

Лавандула за спокоен дух

 • 3-4 капки се капват в носна кърпичка и се вдишват.

Лавандула против стомашни колики

 • 2 капки лавандулово масло се приемат върху бучка захар или неутрално хапче, което се оставя да се стопи в устата. По 3 пъти дневно.

Лавандула за релаксираща вана преди сън

 • 10 капки лавандулово масло се разтварят първо в малко вода и бадемово масло, после се добавят към водата във ваната, която трябва да е хладка. Потопете се за не повече от 20 минути. Не изплаквайте тялото, за да е по-продължителен ефектът през нощта.

Лавандула за спокойна атмосфера в дома

 • Сложете в дифузера 1 мл ароматно масло от лавандула и оставете аромата да се разпространява в продължение на 15 минути 3 пъти дневно.

 

Маслото от лавандула в домашната козметика>>>

 

Ароматни комбинации с лавандула

 • Против безпокойство: Смесете по 2 капки от ароматните масла от лавандула, лайка и естрагон с 5 капки бадемово масло. Правете продължителен, дълбок масаж на гръбначния стълб 3 пъти дневно.
 • За деца, които сънуват кошмари /след 2-годишна възраст!/: Смесете по 3 мл от ароматните масла от лавандула и лайка с 25 мл бадемово масло. Масажирайте с 4-5 капки от тази смес свода на ходилата, гръбначния стълб и гръдната кост на детето.

 

Пиперлива мента

Ароматното масло се прави от цветните върхове на ментовите стръкчета. Пиперливата мента е получена като хибриден сорт от три разновидности на билката. Тя има силен аромат, който освежава и успокоява едновременно.

Ползи за здравето: Ароматното масло от пиперлива мента е полезно при стомашни неразположения, гадене и болки в корема. То успокоява и сърбежите по кожата, има антибактериален ефект и стимулира мозъка.

 

Пиперлива мента

 

Пиперлива мента за стимулиране на храносмилането

 • 1 капка ментово масло се приема след хранене върху бучка захар или неутрално хапче.

Пиперлива мента за бодър дух и работоспособност

 • Капнете 1 капка масло под езика и 2 върху кърпичка, от която вдишвайте в продължение на 15 минути.

Пиперлива мента против мигрена

 • 2 капки ароматно масло от пиперлива мента се разтварят в няколко капки неутрално растително масло и се втриват в слепоочията и челото.
 • 1-2 капки се поставят в дифузера, който разпръсква аромата им в продължение на 1 час.

Ароматни комбинации с пиперлива мента

 • Против прилошаване при пътуване: 1 капка ментово масло и 1 капка масло от естрагон се капват върху неутрално хапче, което се поставя под езика. Повтаря се най-много 4 пъти през деня.
 • Против гадене: По една капка от маслата от пиперлива мента и лимон се капват на неутрално хапче 4 пъти дневно.
 • Против сърбежи при херпес или зона: Смесват се по 1 капка от маслата от мента, равенсара и ниаули с 2 капки неутрално растително масло. Сместа се нанася по засегнатите места 3 пъти дневно.
 • При синузит и ринит: Капнете по 1 капка масло от пиперлива мента и палмароза върху неутрално хапче. Повторете 4 пъти през деня.

 

Гаултерия

Нейните блестящи червени плодчета ни очароват през зимните месеци със свежестта си. От този вечнозелен непалски храст се извлича ароматно масло с ценни лечебни свойства.

Ползи за здравето: Ароматното масло от гаултерия е едно от малкото, които се състоят от една единствена молекула, съдържаща основно метилов силикат, предшественик на аспирина с изразени противъзпалителни и обезболяващи свойства. Това е маслото на спортистите. То облекчава болки в гърба, тендинити и навехнати крайници. Може да се използва и при бъбречна недостатъчност.

 

Гаултерия

 

Гаултерия при всякакви болки

 • 2 капки масло от гаултерия се смесват с 10 капки масло от арника. С няколко капки от сместа масажирайте болезненото място. Ако ви боли глава, масажирайте слепоочията.

Гаултерия против ревматизъм

 • 3 капки масло от гаултерия се смесват с 3 капки масло от сладък бадем. Правете лек масаж с тази смес по болезнените стави 3 пъти дневно.

Гаултерия за стимулиране на черния дроб

 • 1 капка масло от гаултерия се капва върху неутрално хапче, което се оставя да се стопи в устата преди обедното и вечерното хранене в продължение на 3 седмици.

Ароматни комбинации с гаултерия

 • За възстановяване след физическо усилие: Смесете по 2 капки от маслата от гаултерия, лавандула и естрагон с 25 мл растително масло. С 3-4 капки от сместа масажирайте болезнените мускули.
 • При тендинит: Пригответе масажна смес от 2 капки масло от гаултерия, 3 капки масло от лавандула и 4 капки масло от розмарин, разтворени в 10 мл масло от арника. Масажирайте няколко пъти дневно болезнените места.
 • Против главоболие: Смесете по една капка масла от гаултерия и пиперлива мента и масажирайте челните синуси.

 

Чаено дърво

Аборигените от Австралия използвали листата на чаеното дърво за лечение на рани. Неговият силен аромат съдържа пикантни нотки, които напомнят евкалипта.

Ползи за здравето: Ароматното масло от чаено дърво е мощен антисептик. С него се лекуват кожни проблеми /микоза, акне, изгаряния, гъбички…/, то повишава тонуса на организма, а е полезно и за косата, като я спасява от пърхот и… въшки.

 

Чаено дърво

 

Чаено дърво при гъбички, акне и малки рани

 • 1 капка масло от чаено дърво директно върху проблемното място.

Чаено дърво при инфекции на горните дихателни пътища

 • 2-3 капки върху носна кърпичка за вдишване.

Чаено дърво срещу ангина

 • 1 капка ароматно масло от чаено дърво под езика на всеки 2 часа през първите 8 часа, после 1 капка 5 пъти дневно в продължение на 4 дни.

Чаено дърво за успокояване на болки в гърлото

 • 3 капки масло от чаено дърво се разтварят в 1 с.л. масло от сладък бадем. С 2 капки от сместа се прави масаж на шията по продължение на трахеята 3 пъти дневно.

Чаено дърво за отморяваща вана

 • 10 капки масло от чаено дърво се смесват с малко бадемово масло и се разтварят във водата на ваната.

 

Вижте какво трябва да знаете за лептоспермум – чаено дърво?>>>

 

Ароматни комбинации с чаено дърво

 • Против инфекции: 1 капка масло от чаено дърво и 2 капки масло от лавандула се смесват и нанасят по кожата 3 пъти дневно.
 • За отморяващ масаж: В 20 мл масло от макадамия разтворете 10 капки масло от чаено дърво и 10 капки масло от розово дърво. Масажирайте корема, гръдната кост и сгъвката на лактите.
 • Против въшки: 25 капки масло от чаено дърво и 25 капки масло от лавандула се разтварят в 100 мл зехтин. Сместа се нанася по скалпа и престоява 2 часа.
 • Добавяйте по 10 капки от горната смес в шампоана при всяко миене.

 

Мащерка линалол

От древни времена мащерката е свързана със здравето и добрата форма на човека. Ароматното й масло се прави от цветните връхчета и има всепризнати лечебни свойства.

Ползи за здравето: Ароматното масло от мащерка е използвано при инфекции уши-нос-гърло поради своите антисептични, антивирусни и антибактериални свойства. Освен това укрепва имунитета и има противогъбично действие.

 

Мащерка линалол

 

Мащерка линалол при  ангина и болки в гърлото

 • 1 капка масло от мащерка се капва на бучка захар или на неутрално хапче, което се поставя да се стопи бавно в устата. По 3-4 пъти дневно.
 • 2 капки масло от мащерка се нанасят в зоната на лимфните възли на шията 5 пъти дневно в продължение на два дни.

Мащерка линалол при гъбички в устата или афти

 • 1 капка масло от мащерка се нанася по засегнатите места 5 пъти дневно.

Мащерка линалол при респираторни инфекции

 • 2 капки масло от мащерка се разтварят в 5 капки растително масло и с тази смес се прави масаж на гърдите, гърба и свода на ходилата.

Ароматни комбинации с мащерка линалол

 • За предпазване от зимни вирусни инфекции: По 1 капка от маслата от мащерка и лимон върху неутрално хапче всяка сутрин в продължение на 15 дни.
 • Против чревни паразити при децата /над 4-годишна възраст!/: Прави се смес от 2 капки масло от мащерка, 1 мл масло от цитронела, 1 мл масло от карамфил и 3 капки неутрално растително масло. С 2 капки от сместа се масажира коремчето на детето 2 пъти дневно.
 • За прочистване на въздуха в дома: Сложете в дифузера 10 капки масло от мащерка и 10 капки масло от евкалипт. Използвайте дифузера 3 пъти дневно по 10 минути.

 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments