Селска чушка – характеристика на сорта и кулинарна употреба

Селските чушки, които в много райони на България се наричат просто пипер, нямат нищо общо с онези чушки, които можете да си закупите в големите магазини. Макар последните да имат привлекателен търговски вид и да изглеждат сякаш са направени под калъп, те често са пълни с пестициди.

Веднага бихте се запитали защо изобщо внасяме чушки отвън, при положение че те виреят чудесно и у нас. Причината се крие във факта, че често те излизат по-евтино на търговците, които се насочват предимно към внос от Турция, Гърция, Испания, Италия и Македония, а зимно време – от Йордания, като по този начин нашите пазари на чушки се ограничават все повече. На практика е много трудно да се сдобием със селски чушки, освен ако не ги отглеждаме сами.

И все пак, ако се отбиете в някое село, може би ще извадите късмет и ще попаднете на някоя баба или дядо, които да продават своя пипер, обикновено изложен на крайпътна сергия. Изобщо не се колебайте да си закупите такива селски чушки, защото те надали ще съдържат каквито и да са пестициди, а вкусът им няма нищо общо с купешките чушки.

Селските чушки всъщност са едни от най-старите сортове чушки и са особено характерни за Югозападна България и по-конкретно за Кюстендилския регион. Те имат силен аромат и могат да са както зелени, така и червени или оранжеви.

Селската чушка се характеризира с това, че има много по-тънка ципа от купешките чушки, поради което не водят до дразнене на стомашната лигавица. Изключително богати са на фибри, на витамин С, витамин В6, витамин Е, бетакаротин, магнезий, цинк, желязо, калий, калций и др. Сортът селска чушка ни дарява с енергия и подсилва имунитета ни, като същевременно имат детоксикиращо действие.

Кулинарна употреба на селска чушка
Селска чушка

Със селска чушка може да сготвите на практика всичко, но е добре да вземем предвид факта, че поради неправилната си и напълно естествена форма невинаги са подходящи за пълнене.

Най-важното е, че по-тънката ципа и месо на селската чушка са предпоставка те да се белят малко по-трудно от купешките чушки именно заради тънката си ципа. С това можете лесно да се справите, ако след печенето им ги поръсите със сол.

Имайте предвид, че селската чушка е много подходящ сорт за сушене на чушки. Така че, ако сте решили да провисите гердан със сушен пипер, оглеждайте се на пазара именно за този сорт.

Тъй като обикновено селските чушки се отглеждат на открито, а не в парници и т.н., е възможно вследствие на опрашване да попаднете и на някоя люта чушка. Много често селските чушки са пикантни и това е единственото, с което трябва да сте предпазливи по време на готвене с пипера.

Но каквото и да сготвите с него, освен че ястието ви ще има превъзходен и напълно натурален вкус, то ще е и здравословно.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments