Семките могат да са вредни

Семките могат да са вредни

Семките могат да бъдат полезни, но могат да бъдат и вредни. Ако консумирате слънчогледови семки в разумни количества, тогава те могат да бъдат полезни за организма. Слънчогледовите семки са богат източник на витамин Е, В и D. Количеството на слънчевият витамин е много повече, отколкото в черния дроб на риба треска, която се е счита за един от най-богатите източници на витамин D. Само 50 грама семена могат да задоволят дневната нужда на организма от витамин Е. Този витамин предотвратява развитието на атеросклероза, спомагайки за поддържането на нормалното функциониране на сърдечния мускул. Слънчогледовите семки съдържат много незаменими аминокиселини, които осигуряват нормален обмен на мазнини в организма и подпомагат работата на сърдечно-съдовата система, както и на жлезите с вътрешна секреция.

Ако ядете 100 грама слънчогледови семена всеки ден, тогава можете да предотвратите не само атеросклероза, но и инфаркт на миокарда и да понижите холестерола в кръвта.
В слънчогледовите семена се съдържа и не малко количество магнезий. Той облекчава мускулните болки, задуха, умората, а също така успокоява нервите, понижава кръвното налягане и помага да се отървете от мигрена.
Интересно е, че слънчогледовите семена са източник на витамини A, E, D и група В. Затова не е изненадващо, че семената са били ефективно използвани в козметологията. Те са отлично средство, което забавя процеса на стареене, има благоприятен ефект върху зрението и състоянието на кожата. Смята се, че в юношеска възраст семената могат да помогнат да се отървете от акне. Въпреки това, не прекалявайте с консумацията им. Един пакет със семки с тегло 300 грама се равнява на дневния прием на калории и това може да повлияе на фигурата ви.

Необходимо е да се отбележи, че семената не се препоръчват на хора, които страдат от гастрит, колит, панкреатит и язви на стомаха. Употребата на семена в големи количества може само да провокира обостряне на заболявания на храносмилателната система.

Източник: Здравето

Кажете ни Какво мислите

0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry


Източник: www.vsekidnevno.com

Powered by Facebook Comments