Серотонинов синдром

Какво представлява серотониновият синдром? Най-общо казано серотониновият синдром е състояние, при което се наблюдава прекомерно производство на серотонин като страничен ефект от медикаменти.

Серотонинов синдром
 © iStock

Серотонинът е невротрансмитър, който тялото произвежда естествено. Една от задачите на серотонина е да помага на мозъчните клетки и клетките на нервната система да функционират правилно. Серотонинът е известен и като хормона на щастието, защото има изключително важна роля за регулиране на настроението ни.

Човек се нуждае от серотонин, за да бъде здрав и да се чувства добре. Прекаленото количество серотонин обаче може да бъде вредно и да доведе до така наречения серотонинов сидром. Серотониновият синдром предизвиква интензивна активност на нервните клетки, изразяваща се в широк спектър от симптоми.

Какво причинява серотониновия синдром?

Често серотониновият синдром се появява, когато човек приема антидепресанти или подобни психотропни лекарства за пръв път. Серотониновият синдром обаче може да се случи и при рязко увеличение на дозата медикаменти.

Важно е да се отбележи, че не само психотропните лекарства могат да предизвикат серотонинов синдром, макар те да са най-честите отговорници. Някои силни болкоуспокояващи, купуващи се единствено с рецепта, също могат да доведат до серотонинов синдром. Все пак бъдете особено внимателни, ако приемате лекарства при депресия и тревожност. Имайте едно наум и ако взимате лекарства срещу гадене (особено такива с рецепта).

5 неща, които не знаете за депресията >>>

Обикновено симптомите на серотониновия синдром изчезват в рамките на един-два дни, след като приема на лекарства спре или се намали дозата. Когато симптомите на серотониновия синдром са животозастрашаващи обаче, се налага медицинска помощ.

Високите нива на серотонин, вследствие на предозиране с определени лекарства и незаконни субстанции, може да доведе до загуба на съзнание и фатален изход.

Добави описание

Какви са симптомите на серотониновия синдром?

Когато човек започне да приема ново лекарство или внезапно увеличи дозата на вече приемано, може да изпита някои симптоми на серотониновия синдром в рамките на няколко часа. Някои от най-често срещаните симптоми са: раздразнителност, объркване, безпокойство, главоболие, гадене, повръщане, обилно изпотяване, дехидратация, промени в телесната температура, сърцебиене, спад в мускулната координация.

В много редки случаи симптоми на серотониновия синдром могат да бъдат още висока температура, припадъци и загуба на съзнание.

Все още не всички производители на лекарства имат вписан серотониновия синдром като възможна нежелана реакция в листовките си, макар все пак да съществува риск.

Как се диагностицира серотониновият синдром?

Не съществува специфичен медицински тест, който да потвърди дали човек страда от серотонинов синдром. Лекарят е този, който трябва да попита за симтопмите, медицинската история, както и дали човек приема някакви лекарства или незаконни субстанции. Лекарят също така може да предложи различни изследвания, за да изключи други заболявания.

Лечение на серотониновия синдром

Ако симптомите на серотониновия синдром са леки, те обикновено изчезват, след като нивата на серотонина в тялото се върнат в нормалните си граници. В тези случаи не е необходима медицинска помощ. При по-тежки симптоми може да се стигне до хоспитализация. На първо място се препоръчва спиране приема на лекарството, причинило серотониновия синдром. Обикновено се назначават три вида медикаменти: такива, които овладяват възбудата и гърчовете (при наличие на такива), интравенозни течности за хидратация на организма и лекарства, които блокират производството на серотонин.

Добави описание

Рискови фактори за появата на серотонинов синдром

Приемането на ново лекарство и увеличаването на дозата не са единствените фактори, които могат да предизвикат серотонинов синдром. Други рискови фактори са:

  • Наркотици: За някои наркотици като екстази, ЛСД и кокаин е известно, че предизвикват симптоми на серотониновия синдром. Смята се, че и марихуаната може да повиши нивата на серотонин.
  • Добавки: Според някои проучвания прекомерният прием на хранителни добавки като жълт кантарион, индийско орехче и женшен могат да причинят серотонинов синдром, особено при комбинация с антидепресанти.
  • Комбинация от лекарства: Съчетаването на болкоуспокояващи и антидепресанти могат да причинят симптоми на серотониновия синдром. Не се препоръчва приемът на антидепресанти в комбинация с лекарства при мигрена или опиоди.
  • Лекарства без рецепта: Според някои проучвания лекарствата за кашлица и настинка без рецепта, които съдържат декстрометорфан, също могат да доведат до серотонинов синдром, ако се приемат в големи количества.

Прочете още:

10 правила за щастие

Какви странности се случват в мозъка ни, когато се влюбим?


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments