Синдром на нощното хранене

Синдром на нощното хранене се среща от около 2% от хората над 30 годишна възраст, погледнато в световен мащаб. По дефиниция, той представлява един специфичен вид хранително разстройство, при което нормалният хранителен ритъм е изместен с ударение върху нощните часове, а по същество е невъзможност да се контролира хранителното поведение, изразяващо се в редовно консумиране на храна нощно време и то без да е налице чувството на глад, от което потърпевшите изпитват обикновено, разкаяние за „срамното“ си поведение. Синдромът практически не зависи от пола и се проявява приблизително в еднаква степен при мъжете и жените, с лек превес на последните. Причината за неговата поява са комплексни, но, без съмнение, в основата му лежи стреса, на който съвременният човек е подложен ежедневно. Организмът реагира на стреса, изисквайки поемането на свръхкалорична храна, при което той следва да се понижи значително.

За съжаление обаче, тази енергийна необходимост се проявява късно вечер или/и през нощта, което нарушава нормалния сън, признат като базисната антистресова компонента в диалектическа поведенческа терапия. Действително, осъществени са голям брой изследвания, които недвусмислено показват, че дълбокият нощен сън има изключително благотворен ефект практически да възстановява организма от натрупания през предишния ден стрес, при което нуждата от нощното му калорийно подхранване отпада по естествен път.
Характерно за хората, засегнати от синдрома на нощното хранене, е, че първо, закусват недостатъчно, второ, често пъти пропускат обеда си, затрупани с работните си ангажименти, и трето, вечер се хранят бързо и обилно. Вследствие на това, у тях се появяват чувство на стомашна препълненост и дискомфорт, които отзвучават едва през малките часове на нощта, давайки път на непреодолимо желание да се похапне отново и то силно калорична храна.

Положението се усложнява ако вечерта се приемат по-големи количества алкохол, напитки съдържащи кофеин, наркотици или/и силни медикаменти. Телевизионните екшъни и/или „сърфирането“ в Интернет пространството, също не спомагат за намаляването на стреса. Така или иначе, сънят се оказва „разбит“, докато организмът не компенсира дневния си енергиен недостиг.
Ето характерните признаци, че сте засегнати сериозно от синдрома на нощното хранене: трайно чувство на тревожност и депресия; усещане за виновност, че не сте в състояние да се справите с този „отвратителен“ (по вашата оценка) навик; постоянно изпробване на различни диетични режими с цел да се понижи придобитото от вас наднормено тегло, комбинирано със стриктно следене на неговите ежедневни вариации; несвойствено преди пристрастяване към приемане на даден вид (или видове) наркотични вещества; принизено чувство за собствена значимост и склонност към необоснована самокритичност.

И един парадокс – появата на синдрома на нощното хранене се наблюдава по правило при индивиди, които са си наложили да спазват стриктно даден диетичен режим! Вероятното обяснение е, че мозъкът им изпитна физиологична нужда да си набави необходимите калории точно през нощта, когато волята и задръжките са в латентно състояние.
За да се справите със синдрома на нощното хранене, трябва да сте се убедили, че такъв проблем действително е налице при вас и да си изясните кои са обуславящите го фактори. Следва да оптимизирате времево дневния си хранителен режим, както и неговата енергийно разпределение. Откажете се от ненужни диети, ограничете алкохола и тонизиращите напитки, не се тъпчете с медикаменти, не използвайте наркотици. Осигурете си поне 6 часа здрав сън! Започнете редовни физически упражнения сутрин, а вечер се постарайте да се натоварите повече, докато почувствате приятна физическа умора! През уикендите – вървете в планината! Но най-важното е да снижите забележимо нивото на ежедневния стрес със силата на волята си – бъде уверени, че ще се справите. Можете!

Източник: rusalkite.com

Powered by Facebook Comments