Синузит – защо се появява?  Какви са симптомите и …

Синузитът е познат за мнозина от нас. Главният проблем е, че обикновено той предизвиква силно главоболие, което нарушава нормалния живот. Освен това често се превръща в хроничен и затова по-добре е да реагираме веднага, за да приключим с него още от първия път.

Синузит - защо се появява?  Какви са симптомите и лечението?
 

 

Синусите са свързани с носните кухини през тесни отвори, които се запушват, когато се появи възпаление. Мукусът /носните секрети/ не могат да бъдат изведени по нормалния начин и в тях свободно се размножават бактерии и вируси. Инфекцията може да засегне един или няколко синуса. Те са разположени двустранно и са четири вида: фронтални – над веждите, максиларни – в скулите под очите, етмоидални – от двете страни на носа, сфеноидални – по-дълбоко разположени, в основата на черепа, зад етмоидалните синуси.

 

Симптомите

Ако чувствате бодежи в областта на очите, имате лека температура и главоболие, което се усилва при навеждане на главата напред, има голяма вероятност това да е синузит. В случай, че носните секрети имат вид на гной, няма съмнение – неприятната инфекция е факт.

При прегледа лекарят натиска точките на синусите, които са болезнени.

Рентгеновата снимка потвърждава диагнозата.

Много често синузитът се характеризира и с лош дъх от устата.

Най-честата болка е в очите и се разпростира към челюстите, тъй като долната част на синусите почти докосва корените на кътниците. Зъбният абсцес също може да доведе до синузит.

 

 

Кога става хроничен?

Неправилно третираният синузит остава неизлекуван и може много скоро да рецидивира. Редно е при повтарящи се синузити да се провери също дали не става дума за полипи или малформации в носа. Злополуки с костите на лицето също могат да улеснят инфекциите в синусните кухини. Недиагностицирани алергии са друга вероятна причина за превръщането на синузита в хронично заболяване.

Прекалената употреба на различни спрейове за нос може да удължи времетраенето на инфекцията. Не ги използвайте по-дълго от пет дни.

Синузитът понякога е опасно заболяване – синусите са разположени недалече от мозъчната обвивка и затова е важно инфекцията да се спре навреме, особено ако е съпроводена с висока температура.

 

 

Лечението

Най-често лекарят предписва противовъзпалителни и успокояващи болката лекарства. В случай на класически синузит подобно лечение дава разултати до няколко дни и не се налага да се взимат антибиотици.

 • Синузитът може да се лекува и без медикаменти, ако няма индикации за някаква аномалия или усложнение. Носът се почиства със солен воден разтвор, но не и ако страдате от високо кръвно налягане. Почиствайте редовно устните кухини и изплювайте храчките в тоалетната чиния. Това не е много естетично, но освобождава от напрежението.
 • Ако синузитът е остър и предизвиква силни болки, най-добре е да вземете антибиотик, предписан от лекаря. Дори да се почувствате добре след ден-два, продължете приема поне до осем дни. При хроничен синузит антибиотици се взимат в продължение на три седмици, което обикновено гарантира окончателното му излекуване. Венозното инжектиране на антибиотици се налага само в много тежки случаи.
 • Понякога синузитът има алергичен характер. Тогава лечението е съвсем различно. Лекарят предписва антихистаминови лекарства и продукти на кортизонова основа под формата на хапчета или за впръскване в носа. В тези случаи синузитът е следствие от алергичната хрема, причинена от класически алергени като акари, домашни животни, полени и т.н.
 • Дренажът на синусите е препоръчителна техника в случай на усложнения от синузита. С помощта на специален оптически уред – ендоскоп, се оглеждат под локално обезболяване носните кухини и синусите и се извършват малки манипулации. Ендоскопът е тънък метален катетър с леща на единия край и окуляр на другия. Той работи като телескоп, предоставяйки на хирурга отличен вътрешен поглед на синусите.
 • Понякога хирургичната намеса е наложителна, за да бъдат премахнати полипи или за да се поправят някои нарушени носни прегради, тъй като те могат да бъдат причина за синузит. Операцията се извършва с обща или локална упойка, хирургът работи с малки инструменти и микрокамери в продължение най-много на час. Не остават никакви външни белези.
 • Облекчаващо действат парните бани със солена вода или евкалипт, но те не могат да излекуват синузита и само съпровождат лечението.
 • Някои растения имат изразено противовъзпалително действие, но и те не могат да сложат край на синузита. Изследванията потвърждават ползата от комбинирането им с подходящи лекарства. Доказано ефикасен е андрографисът.
 • Хомеопатията, акупунктурата и рефлексологията могат да окажат допълнителна помощ за преборването на синузита.

 

Няколко важни правила

 • По време на лечението си осигурете почивка, особено ако имате силни болки.
 • Не забравяйте да пиете достатъчно вода.
 • Не се излагайте на температурни промени.
 • Избягвайте климатиците, стремете се към добре балансирана влажност на въздуха.
 • Не пътувайте със самолет и не плувайте, докато се лекувате. Гмуркането е неподходящо.

 

Какви са възможните усложнения?

За щастие те се случват рядко, но пък могат да бъдат много сериозни, ако засегнат мозъка с риск от менингит. Освен това синузитът може да доведе до проблеми с очите и челните кости. Тревожен симптом е упоритата и неповлияваща се от лекарствата болка.

 

 

Как да се предпазим?

Разбира се, че е много по-добре да не допуснем синузита, отколкото да се налага да го лекуваме. Ето някои предпазни мерки:

 • Тютюнопушенето вреди на синусите. Обикновено заболелият спира да пуши по време на инфекцията, но после отново се връща към цигарите. Окончателното им спиране е добра крачка към превенцията на синузита.
 • Замърсената околната среда улеснява инфектирането на синусите. Обръщайте внимание на атмосферата вкъщи и на работното място, проветрявайте по-често в часове на намален автомобилен трафик.
 • Ако често плувате, използвайте щипка за нос.
 • Избягвайте местата с натрупване на много хора по време на грипни епидемии, често мийте ръцете си, особено след като сте се возили в градския транспорт.
 • Избягвайте алергени като домашен прах и полени.
 • Стресът усложнява нещата, затова грижете се за спокойствието си.
 • Не забравяйте да поддържате имунната си система в добра форма с всички подходящи средства.

 

От народната медицина

 • Счукан чесън се сипва в шишенце  и се залива със същото количество вода. Шишето се затваря, разклаща се енергично, а след това се оставя да се утаи. С капкомер се капват по 3-4 капки от сока във всяка ноздра 3-4 пъти дневно.
 • Сваряват се две яйца и още топли се поставят на местата, където се намират синусите.
 • Разбъркват се добре 1/4 ч. л. мед и 1/4 ч л. лимонов сок. Вечер преди лягане във всяка ноздра се слагат по 2 капки от сместа.
 • 1 с.л. брашно се смесва с ракия, така че да се получи консистенция на  тесто за питка. Мажат се  синусите (челото, и бузите) със зехтин, за да не се изгори кожата, налага се марля и върху нея се разстила направеното тесто. Маската престоява един час седем поредни вечери. След нея лицето се измива.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments