Сирни заговезни и защо е важнода се прощава

Българската православна църква почита празника Неделя Сиропустна, наричан още Сирни заговезни. Той се отбелязва седем седмици преди Възкресение Христово. След него, от понеделник, започва Великият пост. Последният ден преди Великия пост е „неделя на всеопрощението“. Основата на празника са думите на Христос: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“

Прошката е силно застъпена в книгите от Новия Завет в Библията. Исус Христос е разпънат на кръста и е пролял кръвта си за да измие с нея греховете на всички хора и чрез нея те да получат опрощение, бъдат спасени, да възстановят връзката си с Бога и да имат вечен живот. За важността на прошката се споменава и в основната молитва: „… И прости ни дълговете, както и ние прощаваме на нашите длъжници“. В писанията се споменава, че преди Исус да изцели парализирани или слепи, първо им прощава греховете.

На този ден, всеки човек иска прошка от другите, за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята. Прошката се приема като много съществена част от отношенията между човека и Бога. „Не съдете, за да не бъдете съдени, защото с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери“, казва още Господ. В Библията се споменава за голямата важност на прошката и връзката й с любовта, с думите на Христос: „Защото това е основата на Закона и пророците – да се обичате един друг, както ви е възлюбил вашият Отец“. Като символ на грижата и прошката сам Исус измива краката на своите ученици преди да бъде разпънат на кръста. Пример за смирение, грижа, любов и прошка. На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините. Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни.

Характерно за седмицата след Сирни Заговезни, наричана Тодорова неделя, са кукерските игри, които имат езически произход. Облечени в страшни маски и колан с чанове, те извършват редица обреди за берекет и прогонване на злите сили. Кукерството е езически обичай, един от малкото самобитни и запазени по нашите земи през вековете.

Вижте още: ПРИТЧА ЗА ТАЙНАТА НА СЕМЕЙНОТО ЩАСТИЕ

Powered by Facebook Comments