Сироп за суха кашлица, който има приятен вкус

Сироп за суха кашлица с лимон, мед и дафинов лист

Този сироп е за суха кашлица (имам рецептата отдавна, но не ми се е налагало да я използвам досега), когато не можете да заспите и гърлото постоянно ви драска.

Заради сухата кашлица не можах да спя няколко нощи. Нищо не ми помогна.

Реших да направя този сироп и да го опитам.

Кашлицата не изчезна веднага, но на третия ден, след като започнах да пия сиропа, спах спокойно цяла нощ.

Днес е петият ден, в който го пия и практически не кашлям повече. През деня кашлям леко, но не обръщам особено внимание. Сиропът има приятен вкус, така че ще го изпия целия.

Необходими съставки:
200 гр. захар
300 мл. вода
100 гр. лимон

1 супена лъжица корен от ружа
1 супена лъжица градински чай
1 супена лъжица лайка

6 малки дафинови листа
1 супена лъжица мед

Приготвяне:
Ако не можете да намерите органичен лимон, поставете го във воден разтвор със сода за хляб. Към 300 мл. вода добавете една чаена лъжичка сода за хляб и разбъркайте, докато содата се разтвори.

След това накиснете лимона и го оставете да престои поне половин час. Изплакнете го добре под течаща студена вода.

Сложете захарта в по-дълбока купа. Сложете тенджерата на слаб огън и внимателно разбъркайте, докато не се карамелизира. Внимавайте да не я загорите. Свалете от котлона, добавете вряла вода и върнете обратно. Разбърквайте на слаб огън, докато карамелът се разтопи.

След това сложете във врящата течност ружата, градинския чай, лайката, дафиновия лист и лимона, нарязан на кръгчета с кората. Когато сместа заври, варете на умерен огън, покрийте за 5 минути. Махнете от котлона и оставете да изстине.

В студения сироп добавете супена лъжица мед и разбъркайте, докато медът се разтвори. Съхранявайте сиропа в стъклен съд в хладилника. Получават се около 400 мл. сироп.

Употреба:
За възрастни: 3 пъти по 1 супена лъжица, може преди или след хранене, за деца: 3 пъти по 1 чаена лъжичка, за бебета над 7 месеца по съвет на педиатър: 2 х 1 чаена лъжичка. Не добавяйте мед в сиропа за бебета при евентуална алергия.

Сиропът има много приятен вкус и се пие, докато не се почувствате по-добре. За мен това беше след третия ден.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments