Сладкиш с карамелизирани ябълки

Рецепта за сладкиш с карамелизирани ябълки

Сладкиш с карамелизирани ябълки

Продукти:

  • 2 големи ябълки,
  • 3/4 ч.ч кафява захар
  • 4 с.л масло

Продукти за тестото:

  • 1 и 1/2 ч.ч брашно
  • 2 ч.л бакпулвер
  • 1/2 ч.л. канела
  • щипка сол
  • 1/2 ч.ч прясно мляко
  • 1 ванилия
  • 6 с.л масло
  • 1/2 ч.ч захар
  • 2 яйца

Приготвяне:

  1. Измийте, подсушете и разрежете на половина по дължина ябълките. Почистете от семенната част и нарежете на тънки филийки по дължина.
  2. Леко намаслете дъното и стената на кръгла тава с диаметър 23 см и наредете парченцата ябълки, така че да покрият дъното.
  3. Загрейте в огнеупорен съд на котлона кафявата захар с маслото.
  4. Бъркайте докато маслото се разтопи и захарта се разтвори в него.
  5. Получената смес изсипете равномерно върху ябълките. Пресейте брашното с канелата и солта.
  6. Разбийте маслото със захарта до гладък крем и едно по едно пр ибав ете яйцата, като разбивате след всяко, докато се усвои от сместа. Прибавете ванилията, объркайте.
  7. На няколко пъти прибавете като редувате брашното с прясното мляко, като на края завършите с брашно.
  8. Получената смес изсипете равномерно върху ябълките и карамела. Печете в предварително загрята до 175 градуса фурна около 40-50 минути, или докато забита в тестото клечка излезе чиста.
  9. Извадете от фурната, оставете за 5 минути леко да поизстине сладкиша, минете с нож от вътрешната страна на стената на тавичката и внимателно обърнете сладкиша в подходяща чиния.
  10. Оставете да изстине напълно, нарежете на парчета и сервирайте с топка сладолед или разбита сметана.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments