Сладки печени чушлета в буркан

Днес ще ви споделя рецепта на баща ми, която от няколко години приготвям сама. Подходяща е както за сладки, така и за люти чушки. Вижте как да приготвите вкусни сладки печени чушки в буркан.

Брой порции: 8 буркана с вместимост 300 мл.

Трудност: 1

Сладки печени чушлета в буркан
 © iStock

Важно:

Рецептата е подходяща и за люти чушки

Ако искате да „туширате“ лютивината им, можете да увеличите количеството захар

Можете да обелите чушките преди да ги сложите в буркана, но след това трябва да ги „заварите“ в гореща вода за 3-5 минути

 

Необходими продукти:

  • 2 кг. сладки чушки
  • 8 ч.л. сол
  • 16 до 24 ч.л. захар
  • ябълков оцет

 

Начин на приготвяне:

  1. Подгответе чушките като изрежете дръжките им, но запазите т.нар. капачета или шапчици. Надупчете всяка чушка с вилица.
  2. Включете фурната на 200 градуса и сложете в широка тава хартия за печене.
  3. След като фурната загрее, сложете чушките в тавата. Може да са плътно една до друга, но не и на два реда.
  4. Междувременно пригответе бурканите. Важно е да са предварително готови, защото чушките трябва да се слагат вътре горещи. Така си спестявате стъпката със заваряването в гореща вода.
  5. Във всеки буркан сложете по 1 ч.л. сол и между 1 и 3 ч.л. захар (ако чушките са люти – 3, ако са сладки – 1). Добавете по около 2 пръста ябълков оцет.
  6. Подредете горещите чушлета в буркан. Използвайте чаена лъжица, за да ги натъпчете добре, без да ги късате. 
  7. Сложете веднага капачката и обърнете буркана. Нека бурканите останат с капачката надолу до пълното им изстиване.
  8. От посоченото количество чушки се получават около 8 буркана с вместимост 300 мл. (като малък буркан от гъби)

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments